Антонио Гутериш : Обичайните правила вече не важат!

Световната рецесия е сигурна, казва генералният секретар на ООН

Свят
17:21 - 20 Март 2020
2269
Антонио Гутериш: Обичайните правила вече не важат!

Световна рецесия, може би с рекордни мащаби, е почти сигурна. Това предупреди Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пред репортери на видео конференция. 

Той подчерта, че това е момент, който изисква съгласувани, решителни и новаторски политически действия от страна на водещите икономики в света.

"Намираме се в безпрецедентна ситуация и обичайните правила вече не важат", отбеляза той.

Най-богатите страни в света вчера наляха безпрецедентна помощ в глобалната икономика, докато случаите на коронавируса в новия епицентър на заразата, Европа, продължиха да нарастват стремително, а броят на починалите в Италия надхвърли този в континентален Китай, откъдето тръгна вирусът.

С близо 228 000 заразени и над 9200 смъртни случая (по данни от вчера) епидемията шокира света и предизвика сравнения с тежки периоди като Втората световна война, финансовата криза от 2008 г. и испанския грип през 1918 г.

Особено тежък удар понасят туризмът и авиокомпаниите, след като хората по света престанаха да пътуват, за да се сведат до минимум контактите и да се спре разпространението на заразата. Малко сфери обаче бяха пощадени от кризата, която заплашва да доведе до продължителна глобална рецесия.

Пазарите търпят сривове, каквито не е имало от финансовия крах през 2008 г., а инвеститорите щурмуваха американския долар като сигурно убежище. Европейските и американските акции обаче регистрираха вчера колеблив ръст, а цените на петрола се повишиха, въпреки че това положение може да е краткотрайно.

Управляващите в САЩ, Европа и Азия понижиха лихвите и "отвориха кранчето" на ликвидността, опитвайки се да стабилизират икономиките, страдащи от поставянето под карантина на потребителите, от прекъснатите снабдителни вериги, нарушения транспорт и парализирания бизнес.