Апокалипсис сега: Световният океан е пред завиране

62 млн. души станаха жертви на климата през 2018 г., алармира в тревожен доклад ООН

Новини
19:39 - 28 Март 2019
2081
Апокалипсис сега: Световният океан е пред завиране

Океаните са достигнали рекордни нива на затопляне през 2018 г., алармира Световната метеорологична организация /СМО/към ООН в тревожен доклад. Според становището на климатолозите, това застрашава сериозно живота в моретата. Океаните са буквално пред завиране заради осезаемите климатични промени, информира Франс прес, цитирайки доклада.

През месец февруари ООН изтъкна, че периодът 2015-2018 е бил най-топлият от началото на отчитането на метеорологичните данни до ден днешен. В своя доклад за състоянието на климата СМО отчита нарастването на "физическите проявления" на климатичните промени и екстремните им форми, оказващи въздействие върху обществено-икономическия живот на планетата.

Според метеоролозите през 2018 г. са били регистрирани върхови температурни стойности в океаните на дълбочина от 0 до 700 метра и от 0 до 2000 метра, с които са били счупени рекордите от 2107 г.

Покачването на нивото на океаните е продължило с ускорени темпове, като и в тази област е поставен рекорд. Феноменът е причинен от загубата на ледена маса от полюсите. Последните четири години са били най-топлите и средната температура на повърхността на планетата през 2018 г. е била с 1 градус по Целзий по-висока, в сравнение с прединдустриалната епоха.

През 2018 г. повечето от природните бедствия, от които пострадаха 62 милиона души, бяха причинени от екстремалните метеорологични и климатични условия. Както и в миналото наводненията взеха най-много жертви - 35 милиона души.