Априлци нагости хиляди с “Бабина гозба” (СНИМКИ)

Безчет кулинарни и фолклорни шедьоври на Празника на сланината и греяната ракия в троянското градче

Новини
19:50 - 11 Февруари 2023
42582
Априлци нагости хиляди с “Бабина гозба” (СНИМКИ)

Хиляди гости се стекоха от ранни зори в троянското градче Априлци за традиционния празник на сланината и греяната ракия, въпреки мразовитите минус 8 градуса.

Съборът датира от 2010 година, но това е 11-ото му издание заради 2-годишно прекъсване по COVID причини.

Традиционно за празника от общината гощават многобройните си гости с “Бабина гозба”. Кулинарното изкушение забъркаха няколко готвачи под вещите напътствия на майстор Иван Пиров, който тази година се радва на повече селфита, отколкото яйца бяха употребени за грандиозната доза от гозбата (540 броя).  

Близо два часа в почти столитровата тава къкриха мас, 30 килограма кромид лук, още толкова праз лук, след това 30 килограма сланина и накрая 540 яйца, с подобаващи количества подправки.

30 килограма кромид лук...

Приготвянето на "Бабината гозба" изиска поне три чифта ръце...

... и 30 килограма праз...

А през това време се подготвят 540 яйца...

Но преди тях в огромната тава се озовават 30 килограма сланинка. След като покъкри нужното време, гозбата е готова да бъде опитана от гостите на събора.

"Бабината" гозба далече не беше единственото кулинарно изкушение, на което се насладиха хилядите присъстващи на събора.

Няколко казана с боб чорба, зеле и целия познат асортимент скара, както и десетки разновидности домашно приготвена сланина също бяха на разположение на гостите от цялата страна. Никой не остана гладен.

Гайдари от Челопеч започна празникът от рано. После за часове микрофона грабна любимецът на малки и големи Райко Кирилов. В по-късните часове гости бяха кулинари от Hell's Kitchen”.

Празникът продължава и утре.

Тръгнете по-рано, защото паркирането по обяд вече е невъзможно. Днес се беше образувала 8-километрова колона от автомобили, чакащи да влязат в Априлци.

Снимки: Светломир Стоянов