Арестанти ще ходят на погребения под конвой с разрешения на съда

Новини
08:46 - 18 Ноември 2021
1729
Арестанти ще ходят на погребения под конвой с разрешения на съда

И задържаните под стража, а не само осъдените, да могат да отидат на погребения на свои близки. Тази промяна в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража предлага правосъдният министър Иван Демерджиев.

Поводът е решението на Европейския съд за правата на човека по делото “Вецев срещу България”. По него страната ни бе осъдена да плати 1500 евро на Валтер Вецев поради липса на процедура, с която да бъде пуснат на погребението на брат си.

За да запълни дупката в нормативната база, Демерджиев предлага добавянето на още 2 алинеи към чл. 250 от закона. За да му бъде разрешено да отиде на погребение, задържаният трябва да пусне искане до съда.

След като магистратите го одобрят, арестантът ще бъде конвоиран от Главна дирекция “Охрана” или “Изпълнение на наказанията”. Предвидено е в случаи на нужда те да могат да се обръщат и към МВР. Организацията и редът по конвоирането ще бъдат определени с инструкция на правосъдния министър.

Случаят, заради който се стига до промяната, е от 2015 г. На 6 февруари тогава Валтер Вецев е задържан в Пазарджик за грабеж. На 14 август прокуратурата внася обвинителния акт в Районния съд в Пазарджик. На 18 септември Вецев научава, че брат му е починал. Иска разрешение от съда да присъства на погребението, което е насрочено за 26 септември в София. Съдът уважава молбата ден по-рано. Разпорежда мъжът да бъде ескортиран до София, но областната служба “Охрана” към Министерството на правосъдието възразява. Правилникът ѝ предвижда тя да осигурява транспорт за задържани само за явяването им пред съд или органите на разследването, не и за присъствие на погребение. Съдът отменя определението си с мотива, че “не е оправдано подобна услуга да бъде във финансова тежест на държавата, още повече – в неработен ден”.

Вецев лежи в затвора 18 месеца съгласно споразумение с прокуратурата, постигнато, след като той се признава за виновен. Докато е в затвора завежда дело за нарушено право на семеен и личен живот поради отказа да присъства на погребението на брат си. Правителството възразява, че мярката е предвидена в закона и ограничението е оправдано. ЕСПЧ обаче не е на същото мнение. Отказът да се разреши на задържан да присъства на погребението на свой близък представлява намеса в правото му на неприкосновеност на личния и семейния живот по смисъла на член 8 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, категоричен е съдът. Чл. 8 не гарантира безусловно право на разрешение за излизане от местата за задържане по повод погребение, но националните власти трябва да преценят основателността на молбата. В случая мотивите на властите да я отхвърлят не са били от решаващо естество, смята ЕСПЧ. Отказът не е продиктуван например от опасност за обществото при разрешаване присъствието на Вецев на погребението, а само от липсата на регламентация в законодателството. Съдът е категоричен, че е нарушен чл. 8 от конвенцията и осъжда държавата да плати 1500 евро на Вецев, който в иска си претендира за 5000.

Въпреки осъждането в края на миналата година отново имаше подобен случай. На 3 декември съдия Мирослава Тодорова разреши на мъж да присъства на погребението на майка си и нареди на Главна дирекция “Охрана” да го конвоира. Оттам обаче отказаха с мотива, че нямат такива задължения. Заради отказа шефът на регионалната дирекция “Охрана” - София, Александър Манчев бе глобен с 2000 лева.