Арести и сълзотворен газ на първомайски шествия във Франция

Някои използваха пиротехника, има и регистрирани вандалски прояви, полицията осъществи арести в някои градове

Новини
19:32 - 01 Май 2021
3778
Арести и сълзотворен газ на първомайски шествия във Франция

Първомайски шествия продължават да се провеждат в много градове на Франция. Според властите в тях участват около 100 000 демонстранти.

Министерството на вътрешните работи се опасява, че мирните действия могат да прераснат в сблъсъци с полицията, предвид многобройните призиви в социалните мрежи, разпространявани от радикалните групировки.

В Лион полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне агресивни протестиращи. Кадрите от тази демонстрация бяха излъчени на живо по телевизионния канал BFM.

Според местния вестник "Le Progres" намесата на служителите на реда е била необходима поради поведението на агресивна група от около 200 души, вървящи пред колоната на демонстрантите. Общо около 3 хиляди души са се събрали в Лион, според префектурата.

"Три хиляди демонстранти се събраха на площад „Белкур“. Някои от тях използват пиротехника, има и регистрирани вандалски прояви. Задържани са петима души. Служителите на реда продължават да гарантират, че събитията по случай 1 май могат да продължат толкова спокойно, колкото е възможно", гласи съобщението на префектурата на регион Оверн - Рона - Алпи.

По време на шествието в чест на Международния ден труда в Париж са регистрирани множество сблъсъци. Полицията е ограничила използването на сълзотворен газ на фона на демонстрациите от последните години и се опитва да сдържа особено агресивни протестиращи.

Колоната от демонстранти е била още близо до площада на Републиката - началния пункт, когато агресивни младежи в черни якета и маски са започнали да хвърлят предмети, бутилки и боя по полицията. Някои участници са се опитвали да запалят кофите за боклук. Тъй като по-голямата част от хулиганите са съсредоточени в центъра на колоната, някои от демонстрантите са успели да продължат по булевард „Волтер“, но втората част на колоната е била принудена да спира от време на време в очакване силите на реда да „успокоят“ агресивните протестиращи

Според столичната префектура най-малко 17 души са били задържани от началото на сутрешните демонстрации. Причината за задържането не е уточнена. По предварителни данни става дума за участниците в сблъсъците с полицията, станали по време на акцията на движението "Жълтите жилетки".

"Жълтите жилетки", които се присъединиха към синдикалната колона, се смесиха с множеството. Призивите за запазване на работните места и осигуряване на достойни заплати бяха допълнени от традиционните искания на „жилетките“ за оставката на вътрешния министър и установяването на народни референдуми за обсъждане на важни законопроекти за страната, както и скандирания, познати от миналите им митинги в подкрепа на движението и критиките на полицията.

Според BFM, в Париж дежурят 12 роти от Републиканските отряди за сигурност (CRS) на полицията, плюс малки части за бързо реагиране. Според Министерството на вътрешните работи в Париж има от 400 до 600 "елементи, които застрашават обществения ред" по време на демонстрациите.

Най-рано сутринта е започнала демонстрацията в Марсилия. В Париж, Тулуза и Ница първомайските демонстрации започнаха в 14:00 часа местно време (15:00 часа българко време), но във френската столица преди това са започнали протестите на представители на движението на "жълтите жилетки", либертарианци и представители на културната сфера, недоволни от продължителното затваряне на театрите и кината.