Арестуваха бившия собственик на "Кремиковци" Прамод Митал в Босна

Новини
07:46 - 24 Юли 2019
6695
Арестуваха бившия собственик на "Кремиковци" Прамод Митал в Босна

Индийският стоманен бизнесмен Прамод Митал - бивш собственик на "Кремиковци", е  задържан от полицията в централата на компания в Босна и Херцеговина за организирана престъпна дейност и злоупотреба със служебно положение, съобщи прокуратурата в балканската република, цитирана от Ройтерс.

Митал е по-млад брат на стоманения магнат Лакшми Митал и оглавява надзорния съвет на металургичния комплекс "Глобал Испат Коксна Индустрия Лукавац" - един от топ износителите в Босна, предава БТА.

На 15 август 2005 година Прамод Митал, заедно с брат си, Винод Митал, придоби 71% от "Кремиковци АД". Прамод има заводи в Босна и Херцеговина, Индия, Либия, Нигерия и Филипините. Добива кокс, минерали и метали, извършва дейности в инфраструктурата и енергетиката. На 4 декември, 2006 той стана мажоритарен собственик на ПФК ЦСКА.

Индиецът купи българския металургичен комбинат "Кремиковци", който прекрати дейността си през 2009 г., както и на футболния клуб ЦСКА, продаден от него същата година, припомня Франс прес.

Заедно с бизнесмена са задържани главният мениджър на ГИКИЛ Парамеш Бхатачари и членът на надзорния съвет Разиб Даш, обясни прокурорът Чазим Серхатлич от районната прокуратура в град Тузла по държавната телевизия.

 Според обвинителя големите играчи вършат престъпна дейност още от 2003 г.

Засега тримата са задържани във фирмената централа в северния град Луковац, докато полицията извършва обиски в офиса им, след което те ще бъдат отведени в прокуратурата на Тузла, каза Серхатлич. Според него със заповед за арест се издирва и четвърти заподозрян участник в престъпната група. Очаква се задържаните да се явят пред съда днес, добавя Франс прес.

Засега никой от ръководството на компанията не е намерен за коментар извън редовното работно време на фирмата, отбелязва Ройтерс.