Арестуваха гвардеец за теча на секретни данни от Пентагона

21-годишният Джак Тейшейра бил IT специалист в секретното звено, но и лидер на онлайн тийнейджърска чат група

САЩ
09:52 - 14 Април 2023
2211
Арестуваха гвардеец за теча на секретни данни от Пентагона

Гвардеец от военно-въздушните сили на САЩ е обвинен за изтичането на секретните мейли от Пентагона и днес ще се яви в съда в Бостън, предаде Би Би Си. 21-годишният Джак Тейшейра беше арестуван от ФБР в дома си вчера. Отведен е по къси панталони и тениска, докато хеликоптери кръжаха над къщата. 

Според медиите Тейшейра е сочен за лидер на онлайн чат група, съставена предимно от тийнейджъри, където за първи път преди месеци се появяват документите.

Срещу него е повдигнато обвинение за неразрешен теч на класифицирана информация. Мейлите са окачествени от Вашингтон като създаващи рискове за националната сигурност.

Самият Тейшейра е работил като ИТ специалист в разузнавателното звено. Той се е присъединил към Националната гвардия през 2019 г.

В продължение на месеци младежът е публикувал в чат-група секретни документи на Пентагона. Сред тях информация за войната в Украйна, Китай и съюзници на Вашингтон. Мотивите му засега остават неизвестни, но се предполага, че 21-годишният Тейшейра не е чуждестранен агент. От Пентагона определят действията му като умишлен престъпен акт. Това е най-голямото изтичане на секретни данни в Съединените щати от години.