Арестуваха Джулиан Асандж

Актуални новини
13:12 - 11 Април 2019
2106
Арестуваха Джулиан Асандж

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж бе арестуван днес от британската полиция в посолството на Еквадор в Лондон. 47-годишният Асандж беше измъкнат с белезници от група от над 20 полицаи, след като Еквадор взе решение повече да не му предоставя право на убежище чрез президента Ленин Морено.

Британската полиция е била поканена в сградата на амбасадата от посланика в Лондон вследствие решението да се отнеме правото на убежище на Асандж. Според Ленин Морено поводът за него е "Непрестанното нарушаване на протокола от страна на нашия гост и неспазване на международните конвенции".

Арестът на Асандж е извършен по силата на заповед, издадена през юни 2012 г. от лондонски съд. Той ще бъде изправен възможно най-скоро пред британското правосъдие, се посочва в съобщение на Скотланд ярд.

Поддръжниците на Джулиан Асандж го смятат за герой, който разкрива големи злоупотреби с власт на модерните държави и за защитник на свободата на словото. За други обаче той е опасен бунтовник, който подкопава сигурността. Асанж потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон, за да не бъде екстрадиран в Швеция, където властите искаха да го разпитат като част от разследване за сексуално насилие.