Арестуваха компютърния магнат Джон Макафи в Испания

Ако бъде признат за виновен, той може да получи години лишаване от свобода

Новини
11:21 - 06 Октомври 2020
1256
Арестуваха компютърния магнат Джон Макафи в Испания

Известният технологичен предприемач и създател на софтуер за киберсигурност Джон Макафи е арестуван в Испания и предстои да бъде екстрадиран в САЩ, съобщава ДПА.

По данни на Комисията по ценните книжа и борсите и Министерството на правосъдието на САЩ на компютърния магнат са повдигнати обвинения за укриване на данъци и фалшива реклама на криптовалути.

Министерството на правосъдието възнамерява да съди 75-годишния Макафи за укриване на данъци и умишлено непредставяне на данъчни декларации от 2014г. до 2018 г., докато КЦКБ го обвинява, че е препоръчвал определени цифрови валути на своите последователи в Туитър, без да разкрива, че са му били платени милиони долари, за да го направи.

Телохранителят на Макафи също е обвинен за участие в схемата.

Ако бъде признат за виновен, Макафи може да получи години лишаване от свобода. Обвиненията, свързани с данъчни престъпления, датират от юни, но са публикувани едва сега.

Компютърният магнат основава едноименната компания за антивирусен софтуер през 80-те, но се оттегля от нея през 90-те.

Името му придоби известност в целия свят през 2012 г., когато беше потърсен от органите на реда след убийството на съседа си в Белиз. След като избяга от властите, той се завърна в САЩ и се кандидатира за президент на изборите през 2016 г. Тази година Макафи се кандидатира отново, но приключи кампанията си през март.