Арестуваха Недко Руснака за кражбата на ново порше

Новини
11:56 - 15 Август 2024
2474
Арестуваха Недко Руснака за кражбата на ново порше

Известният столичен автокрадец Недко Аладжов-Руснака бе задържан при акция на криминалистите от СДВР. Той е хванат за кражбата на чисто ново "Порше 718 Бокстер", произведено 2023 г., както и джип "Чероки".

Поршето е загинато в нощта срещу 25 май, а ползвания като работен джип - 3 седмици по-рано. За броени часове криминалистите от сектор "Автокражби" на СДВР, 6-о РУ и Специализираните полицейски сили влизат в дирите на поршето.

Полицаите  откриват и двата автомобила в с. Лозен, където Руснака и негов партньор вече подготвяли разглабянето им. Джипът бил с поставени табели от друг автомобил, а поршето - укрито в хале с включено заглушаващо устройство тип тапа. При опит да бъдат задържани двамата автокрадци, партньорът на Руснака се е опитал да прегази преследващите го служители от 6-о РУ. Двамата са обявени за издирване и скоро след това единият, 32 годишен мъж, е задържан и обвинен за хулиганство. Той е на свобода срещу гаранция. 

Руснака успя да избяга и бе обявен за издирване. Задържан е вчера, наложен му е 72-часов арест. Обвинен е за вещно укривателство. Мъжът няма никакво гражданство. Точно преди година - на 15 август, той отново бе хванат за кражба на кола, тогава опита да избяга през терасата на апартамента си, но спецполицаите от сектор "Кобра" в СДВР го задържаха. 

През 2023 г. го задържаха и през април, отново за кражба на кола. Тогава прекара в ареста 72 часа, след което гои пуснаха под гаранция. А през февруари 2023 г. мъжът излезе от ареста след 9-месечна присъда за наркотици.

По оперативни данни Руснака е най-оборотният автокрадец в София.  Подозиран е за стотици кражби на коли от всякакви марки. Твърди се, че може да задига както мерцедес, беемве и ауди, така и тойоти и рейндж роувъри. Има специфичен маниер при кражбите. Данните на полицията сочат, че ходи за обири не само с работна кола, а с електрическа тротинетка. Така избягва подозренията от ранобудни съседи, които може да забележат паркирал автомобил с човек в него точно до друга кола и подозрителен мъж, застанал до нея. Веднъж стартирал двигателя на набелязаното возило, Руснака мята тротинетката в него. Смята се, че повечето коли разглобява за части, но понякога и изкарва автомобилите в чужбина.