Археолог откри уникален розов яспис с образа на Хермес

Гемата лъсна при разкопки в Никополис ад Иструм

Новини
13:42 - 15 Октомври 2019
3925
Археолог откри уникален розов яспис с образа на Хермес

Гема (скъпоценен или полускъпоценен камък с вдлъбнато или изпъкнало изображение, който служи за украса, б.ред.) от розов яспис, върху която има изображение на бога на търговията Хермес, бе открита в Никополис ад Иструм от археолога Иван Църов. Гемата е с диаметър 8 мм и е стояла върху пръстен.

Находката е изключително интересна, защото за последните четири десетилетия това е едва втората гема, на която археолозите попадат при разкопките на римския град, допълва ученият, който това лято продължава да работи в Малкия форум, който се намира в югозападния ъгъл на форумния комплекс, съобщи в. „Борба”.

„При гемите изображението е вдлъбнато и за да се направи, длетата би трябвало да са със специално закаляване на метала. Технологията е много специфична и дълго време остана тайна, докато не се появи Стефан Лазаров от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Може да се каже, че е най-големият специалист в тези украшения“, коментира още директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов.

За последните три години от Малкия форум са извадени изпод земята около 200 големи и 1000 по-дребни фрагмента. Само това лято Иван Църов е успял да разкрие около 30 архитектурни детайла – колони, цели капители, корнизи, които са подредени така, че да бъдат изследвани от архитект. След като бъдат почистени и проучени, те ще бъдат поставени в естествената им среда и с пълния им обем, точно там, където са били някога. Археологът е попаднал и на 40 бронзови и медни монети, датирани към III – V век от новата ера.

24 000 лв. получи от държавата Иван Църов, за да работи в Никополис ад Иструм. Проучванията продължиха месец и половина, уточнява директорът на музея и признава, че междувременно сдружение „Бъдеще за Никюп“, кметството и музеят са успели да се преборят за финансиране на проекта „Ехо от миналото: писмото на императорите Септимий Север и Каракала до жителите на Никополис ад Иструм – експониране и социализиране”. Проектът е одобрен по програма на „ЛИДЛ България“. Това писмо на двамата императори е издълбано върху камък, а надписът е открит през 1923 г., но иначе самото писмо е на 2000 г.

Камъкът е бил е натрошен на парчета и по тях има следи от огън, но думите са били добре запазени. Някога това писмо е било от ключово значение за римския град, днес е интересен паметник на културата. Предвижда се писмото да бъде експонирано.