Армения и Азербайджан се обвиняват в нарушаване на примирието

Двете бивши съветски републики са в конфликт заради спорната област Нагорни Карабах

Свят
11:10 - 26 Октомври 2020
1493
Армения и Азербайджан се обвиняват в нарушаване на примирието

Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно в нарушаване на хуманитарното примирие в Нагорни Карабах малко след влизането му в сила тази сутрин.

Двете бивши съветски републики са в конфликт заради спорната южнокавказка област Нагорни Карабах, контролирана от десетилетия от християнски арменски войски, но разглеждана от ООН като част от преобладаващо мюсюлмански Азербайджан.

Министерството на отбраната на Азербайджан обяви, че по неговите войници в село Сафиян е било стреляно.

Властите в Нагорни Карабах отхвърлиха това, а арменското министерство на отбраната обвини Баку в целенасочена дезинформация.

Азербайджанските въоръжени сили възобновиха артилерийския обстрел 45 минути след влизането в сила на спирането на огъня, настоя говорителката на военното министерство в Ереван

Последният опит за спиране на сраженията беше договорен в Москва и подпомогнат от САЩ. Той влезе в сила днес в 8 часа сутринта местно време (4 часа българско).

И двете страни потвърдиха ангажимента си за примирието в събота, се посочва в съобщение на Държавния департамент на САЩ.

Азербайджан загуби контрол над планинския район с около 145 000 жители по време на войната след разпадането на Съветския съюз преди около 30 години. Крехко примирие съществуваше от 1994 г.

Културни, религиозни и исторически връзки свързват Азербайджан с Турция и по подобен начин Армения с Русия.

Неотдавнашните тежки сражения за Нагорни Карабах отново се разгоряха на 27 септември.