Ароматизатор за пропан-бутан обгази столицата

МВР успокоява, че няма опасност от взрив

Актуални новини
14:01 - 24 Ноември 2023 (обновена)
8108
Ароматизатор за пропан-бутан обгази столицата

Силна неприятна миризма притесни почти цяла София. Източникът на задушливия газ са варели на пункт за вторични суровини. Те са съхранявали вещество, което се използва за ароматизатор за пропан-бутан. 

Както първо Lupa.bg съобщи силна задушлива миризма се носи в почти цяла София и предизвика паника.

На място са пристигнали екипи на пожарната, няма опасност от взрив. От МВР съобщават, че здравето на хората не е застрашено. 

"В пункт за вторични суровини на Гара "Север" са мачкали варели в които се оказва, че има неизвестна течност. На място са гражданска защита, пожарна, екоравновесие.

От гражданска защита са започнали да предупреждават детските градини и училища е района да не се отварят прозорци, защото има изтичане на газ. За навън предписания все още не са дадени, в очакване са", пише Кристина Гахова във фейсбук групата "Надежда - моят квартал".

Миризма на газ е установена до столична детска градина в кв.  "Военна рампа" в столицата, няма опасност за хората, съобщиха от МВР около 14,15 чада в петък.

Установено е, че в близост е имало предприятие за преработка на вторични суровини. Миризмата е излязла от два контейнера, като веществото в тях се нарича "маркер", но няма нищо общо с пропан-бутан. Миризмата е усетена в кварталите "Надежда", "Орландовци" и "Военна рампа", уточняват от МВР, макар че столичани и от други квартали подадоха сигнал за задуишлива миризма.