Асад шокиращо: Тръмп е най-добрият президент на САЩ

Свят
11:41 - 01 Ноември 2019
1899
Асад шокиращо: Тръмп е най-добрият президент на САЩ

Сирийският президент Башар Ал Асад заяви, че Доналд Тръмп е "най-добрият президент на САЩ", съобщават израелски медии.

В интервю, излъчено по сирийската телевизия Асад обясни: "Той не е добър президент заради политиката си, а защото е най-прозрачният. Различни американски президенти направиха политически грешки и престъпления и получиха Нобелова награда за това". 

"Тръмп казва: искаме петрол, искаме да се отървем от определен човек, искаме да предоставим услуга в замяна на пари и това е истината. Това е политиката на САЩ. Какво е по-добре от прозрачност на врага", допълва той.

Асад обсъди и американската операция, довела до елиминирането на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, като каза: "Нямахме нищо общо с елиминацията. Няма комуникация между нас и американските служители. Освен това ние не можем да кажем дали той наистина е елиминиран или не."

"Що се отнася до премахването на Ал Багдади, политиката на САЩ не се различава от обичайното в Холивуд - всичко се основава на въображението", заяви сирийският президент.

По отношение на боевете в Северна Сирия, сирийският президент заяви, че крайната му цел е да си върне всички контролирани от кюрдите райони в североизточна Сирия след внезапното изтегляне от САЩ, но добави, че това ще се случва постепенно.

Споразумението за прекратяване на огъня между Турция и Русия, насочено към изтласкване на кюрдските милиции на дълбочина 30 километра от турската граница, е стъпка, която ще помогне на Дамаск да постигне целта си, обяснява Асад и допълва, че "тези области ще се върнат в нашия контрол".

Припомняме, сили на САЩ в бронирани превозни средства са провели патрул на границата между Сирия и Турция, първото подобно упражнение след решението на САЩ да се оттегли от Североизточна Сирия.

Във вторник, американските военни започнаха да подсилват позициите си около петролни полета в Източна Сирия, а Вашингтон обяви, че новото дислоциране на сили е част от продължаващата мисия срещу тероризма.

На 27 октомври, предложението на президента на САЩ Доналд Тръмп в неделя, че Exxon Mobil или друга нефтена компания в САЩ да работят със сирийски нефтени находища, бяха критикувани от правни и енергийни експерти.

В събота, колона американски военни се върна в сирийската провинция Хасеке в североизточната част на страната от Ирак. Около 90% от сирийския добив на нефт е съсредоточен на източния бряг на река Ефрат.

Същият ден, официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков обяви, че САЩ извършват контрабанда на сирийски петрол в други страни.

На 24 октомври, Тръмп за пореден път обясни, че САЩ ще защитят петрола в североизточна Сирия от ДАЕШ.

На 22 октомври, Тръмп съобщи, че голяма компания от САЩ, че разработва нефта на кюрдите, а някоко дни преди това, той обясни "САЩ защитиха петрола, а бойците на ДАЕШ са двойно обезпечени от кюрдите и Турция."

Междувременно, военният министър Марк Еспър също обясни, че САЩ обсъждат план, който би оставил друга малка сила в източна Сирия, в близост до нефтени съоръжения.