Асен се изживява като месия - хвърля оставка при вето на Радев?

Ако президентът иска да удари "сглобката", може да посрещнем Нова година без финанси

Новини
12:54 - 28 Ноември 2023
4807
Асен се изживява като месия - хвърля оставка при вето на Радев?

След вчерашното предупреждение на президента Радев, че ще наложи вето на бюджета на Асен Василев, играта загрубя. Ако държавният глава изпълни заканата си и наистина бъдат блокирани разчетите на финансовия министър, той може да подаде оставка. Такива прогнози правят анализатори, с аргумента, че нито един финансов министър не би преглътнал да му пренаписват бюджета. Тази позиция изрази финансовият експерт Петър Илиев.

Ако президентът е решил тотално да нанесе някакви щети на сглобката или да я разклати, той ще се възползва максимално от 14-дневния срок и ще влезем в новата година без гласуван бюджет, отсече анализаторът. "Ако не бъде бюджетът на Асен Василев, той ще си подаде оставката."
Анализаторът направи и  психологически портрет на Василев, като заяви, че той е „честолюбив, обидчив и има определени месиански възгледи за себе си."

Чули ли сте за човек, който някога се е занимавал с бюджет, който да каже, че тази макрорамка на този бюджет е свястна?, пита Илиев.

И обобщи, че политиката на Василев е ясна - първоначалният напън беше да осигури избирателна база на цялото формирование, в което той участва, след което основната му задача беше да увеличава постоянно покупателната способност и паричния оборот – чрез увеличение на минимална заплата и на пенсии.

Вчера, след заканата на Радев, Асен Василев отвърна на хвърлената ръкавица,като заяви, че   
президентът се е изказал по повод Закона за държавния бюджет с фалшива новина. "Законът съдържа 109 члена и 16 преходни заключителни разпоредби. Всички те са публикувани на сайта на НС и внесени за обсъждане. Там няма член, с който да се продават държавни земи. В Бюджет 2024 такива приходи няма предвидени. Аз лично съм учуден, че президентът се поддава на фалшиви новини", обясни финансовият министър.

Близо 294 000 души у нас се осигуряват на максималния осигурителен праг. Вдигането му би струвало 1300 лева допълнителен разход на човек на година, а общо събраната сума би била около 380 милиона за година, обясни пък Илия Кръстев, председател на Управителния съвет на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии AIBEST.

"Мотивацията на един човек да се осигурява на определена база, на определен обем пари, би трябвало да е свързана с услугите, които получава – както в момента, така и дългосрочно", посочи Кръстев относно заявеното вдигане на максималния осигурителен праг от 3400 на 3750 лева.

Той попита има ли достатъчно смелост да се реформира пенсионната система, преди тя да се сгромоляса.