Асен Василев: Изборът сега е европейски доходи или стабилна бедност

Сблъсъкът е между два модела – нашият, и този на ГЕРБ, заяви кандидатът от ПП

Новини
09:36 - 30 Март 2023
2705
Асен Василев: Изборът сега е европейски доходи или стабилна бедност

"Сблъсъкът е между два модела – нашият, и този на ГЕРБ. Ще бъдем първи, ако свободните хора, които никой не може да изкара под строй, гласуват", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" и водач на листа на ПП - ДБ в Хасково - Асен Василев.

"Категорично не трябваше пенсионери и социално слаби да платят с оцеляването си вносната инфлация. Нямаше и как да се случи, защото връзка между инфлация, заплати и пенсии съществува теоретично в големи затворени икономики. Училите икономика повече от един курс знаят, че при малки, отворени икономики, инфлацията идва отвън. Вдигат се цените на ключови суровини, сега главно заради войната в Украйна.

Така че, независимо какво правим с подоходната си политика, няма как да се повлияе на инфлацията. Особено при храните и малката потребителска кошница, където най-силно се усеща удара от хората. С колко трябваше да се вдигне цената на свинското у нас, за да повлияе върху инфлацията в Европа? С колкото и да се вдигне, няма да успее. Така че, всички обвинения, че заради неадекватна подоходна политика инфлацията ни е висока са абсолютно безпочвени.

Данните го доказват - с изключение на Румъния, у нас е най-ниска от цяла Източна Европа. Нещо повече, благодарение именно на тази подоходна политика доходите у нас растат по-бързо от инфлацията. Това не означава, че хората са забогатели, но все пак са с една идея по-напред от инфлацията. Освен България има само още три страни, в които това е факт", заяви Василев.

"Ако инфлацията се дължи на това, че икономиките са прегрели и се наливат пари, а няма достатъчно производство, да може да се разпали инфлацията. Но в случая тя се дължи на това, че основни суровини са поскъпнали драматично. В такъв случай, няма как другояче да се преборим, освен с вдигане на доходи. Поне с темпа на инфлацията. Което и направихме", допълни Василев пред "24 часа".

"Разбира се, че има връзка има между корупция, кражби и танц на цените, доколкото може да има картелизиране и използване на господстващо положение на пазара от определени производители и търговци. Основният орган, който трябва да следи това е КЗК. Вместо това, в последните дни чухме скандални изказвания- че разследването на един картел отнемало 7 години. Тази комисия бе сезирана преди близо година за цените на олиото. И сега те са значително по-ниски. Комисията обаче казва, че една година не е достатъчна", сподели кандидатът на ПП - ДБ.

"Финансовият министър обяви финансов апокалипсис един след обяд и на следващата сутрин го отмени. И каза, че ще завършим годината с 3% бюджетен дефицит и че няма никаква заплаха за финансовите показатели. Помните, че и миналата година ни плашиха със същото. Вместо това, направихме икономически ръст от 4% - който, ако изключим възстановяването от пандемията, сме нямали последните 15 години. И оглавихме класациите по редица показатели- първи по ръст на индустриалното производство, по износ, по ръст на заплатите. Това означава, че икономиката расте и се плащат повече данъци, които влизат в бюджета.

Точно така, има проблеми със събираемостта. Стигаме до единственото притеснително, което се вижда - събираемоста на данъците от НАП е паднала. И точно при ДДС, където стават най-големите злоупотреби. Ние поехме управлението в подобна ситуация, но тогава НАП успя да събере 8 милиарда лева, или 18% повече, без да се пипат данъците. Така че когато НАП работи добре, няма нужда от увеличаването им и няма риск за бюджета. Разходната част е напълно разчетена- расте горе-долу в параметрите в които расте икономиката", каза още Василев.

"Данъците трябва да се събират, а не да се вдигат. Еднократното облагане на свръхпечалбите за мен е абсолютно неработеща мярка, която трябва да бъде избегната на всяка цена. В държавата има достатъчно пари, за да си посрещне разходите. За мен това е опит да се прехвърли проблема от болната глава на здравата. Фирмите, които си плащат данъците да ги натоварим още без да пипаме останалите. Вместо да ги съберем от тези, които не плащат.

Случи се очакваното. Повишаването на доходите раздвижи икономиката и потреблението. Безработицата падна, което показва, че още сме на нивото на минималната заплата, при което нейното вдигане води до включване на нови хора, а не до изпадане от пазара на труда. Видяхме, че когато българската индустрия получи достъп до ток и газ на конкурентни цени, фирмите се справиха блестящо. И не отчетоха само ръст на печалбите си, но вдигнаха заплатите на хората. Ако си дооправим съдебната система, а европейските пари достигат до всички фирми, а не само до избрани, това ще позволи на индустрията да повиши производителността на труда и така работниците да защитят още по-високи доходи. Европейските цени са вече тук, въпросът е и доходите да станат такива", категоричен е Асен Василев.

"Струпаха се много кризи и не остана време да структурираме добре управленските си екипи. Не остана време и да обясним какво всъщност вършим. Много неща бяха свършени и част от резултатите, които сега виждаме, бяха заложени в редица мерки, които бяха правилни и трябваше да се случат. Голяма грешка бе и парцелирането на министерствата. Ще го преосмислим.

Всички служби бяха на подчинение на президента. След като конституцията казва, че Министерският съвет носи отговорност, ясно е че той трябва да определя и кадровата политика в сектор „Сигурност“. Важно решение, което ще бъде взето.

Най-грубите лъжи, които чух за мен и за партията ми - че сме ползвали посредници, че сме откраднали 9 милиарда. Ние въведохме безпрецедентна прозрачност на плащанията - всеки може да види за кого, кога и как се харчат парите на българските данъкоплатци. Всъщност можеше, защото служебният кабинет спря да изпълнява това постановление. Балонът с посредниците също се спука, защото се оказа, че със посредници сме осигурили цена на газа по-евтина от европейската борса, а те без посредници - с 50% по-скъпа. Има и една опорка, че сме взели много дълг, а той при нашето управление намаля с 2 милиарда лева.

„Любимият“ ми опонент Делян Добрев каза, че дори аз не знам колко е фискалният резерв... Данните на финансовото министерство показват, че към 31 януари той е точно толкова, колкото казах аз - 16,4 млрд. лв. Данните на БНБ, които той показва са за единната сметка, по която могат да се направят изводи за това какъв е размера на фискалния резерв. Там се отчитат всички движения, в т.ч. на средства, които може да са преведени, но още не са похарчени. Тази разлика от 4 млрд. лв., за която той говори може да е отишла за плащане на стар дълг, наследен от Бойко Борисов.

Социологията не може да хване манипулациите с хартиения вот. Ние виждаме сериозна преднина, която имаме и мисля, че ще можем да преодолеем нормални нива на „хартиения вот“. Ако обаче стигне до висините от последните местни избори при които 20% от хартиените бюлетини бяха невалидни, това никаква социология не може да го предвиди и преодолее.

Ясно заявихме, че в коалиция с ГЕРБ няма да влезем и ще предложим кабинет на малцинството. Предполагам че той ще бъде подкрепен по няколко причини, една от които е, че на никого не му се ходи на още едни избори. По - важното обаче е, че ние и ГЕРБ имаме две различни визии за това как да се развива страната", сподели икономистът.

"Ние смятаме, че трябва да имаме европейски доходи, нормални социални услуги, нормални образование и здравеопазване. Които да намалят и неравенствата. И то вътрешните неравенства, в страната. Говорим за Европа на две скорости, а заварихме България на 20 скорости. И затова млади хора напускат България- тръгват или към София, или към чужбина, където са още по-добре платени. Ако имаме ръст на заплатите, а можем да си го позволим, и такава тенденция се задържи 5-7 години, това ще се случи. ГЕРБ има точно обратната визия - на постната пица и всеки да се спасява поединично. Дали тогава наистина са за европейско развитие?

Да, тези разлики ли определят важността на изборите сега. Ние не искаме да се върнем в стабилната бедност и икономика от латиноамерикански тип, в която малко на брой хора и фирми са свръх богати и карат Мазерати-та, а по-голямата част от останалите са под прага на бедност. Сблъсъкът между тези два модела не е че някой не харесва някого на личностно ниво, а как ще си организираме икономиката, ще си структурираме обществото и как ще харчим общите пари. Затова са толкова важни идващите избори, защото хората трябва ясно да кажат кой модел предпочитат. ГЕРБ ще си извадят под строй хората, които печелят от този модел, да гласуват. А хората, които наистина искат европейско развитие, са свободни, няма кой да ги извади под строй. Спасители няма, трябва да го направим сами", завърши Василев.