Асен Василев към Радев: Позор!

Икономика
15:44 - 27 Април 2022
8451
Асен Василев към Радев: Позор!

Позицията на Румен Радев е позорна. Така вицепремиерът Асен Василев коментира язвителното изказване спрямо ПП днес от страна на президента. И обяви, че не се съгласява по никакъв начин с позицията на държавния глава, че подпомагането на Украйна с оръжия въвлича България във войната с Русия.

"В нея стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт. Аз смятам, че Украйна ще победи в този конфликт и ние трябва да й помогнем да победи. Защото алтернативата е първо Украйна, а после и цяла Източна Европа да станат отново васални придатъци, което това правителството и ние, като партия, няма да допуснем”, каза Василев. 

Асен Василев пое инициативата от премиера Кирил Петков да анализира и последствията от военния конфликт, и спирането на руския газ заради отказа на държавата да плаща в рубли, и политическите изходи за правителството от всичко това. 

"Политиката да се преструваме, че няма агресор, е неуместна. Не търсим конфликт, не търсим война, но когато тя дойде на нашия праг, ще я посрещнем и ще отблъснем агресора. И това трябва да е ясно на абсолютно всеки агресор, независимо кой е той. Мачът, в който някой се опитва да ни насилва и изнудва, приключи", отсече вицепремиерът.

И заяви, че в този конфликт България ще помогне на Украйна в борбата й с агресора. "Защото в този конфликт това, което ние виждаме, е много ясна позиция - от една страна, позицията е държавите сами да могат да определят как да живеят, да устройват икономиките си, да се управляват, в какви блокове да участват и да се грижат за гражданите си.

А от другата страна живее цялата концепция за велики сили, сфери на влияние и малките държави като васални придатъци на тях. България няма да бъде придатък на никого", категоричен бе Василев. В началото на септември водихме разговори, на които Павлов присъства, изисквахме договора 

Василев разкри, че анекс, подписан от ексшефа на "Булгаргаз" Николай Павлов през 2021 г., 2 седмици след като той е сдал поста си като финансов министър в служебния кабинет на Радев на Валери Белчев, е ощетил България с брутални суми.

"Щетата е между 500 000 и 1 милион лева на ден. МВР е събрало данни срещу Павлов. От средата на януари досега прокуратурата не е направила нищо по въпроса", разкри вицепремиерът. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" обясни, че България има предостатъчно възможности за доставки на газ, а азерските пратки били изчислени на стойности пъти по-ниски от руския. 

Финансовият министър заяви, че имаме трасета за газификация, а лъжата, че нямаме е било извинение последните 15 години. 

В момента, въпреки че е спрян руския газ, няма намаляване на потреблението. Газът от Гърция върви, проблем няма - и без интерконектор. 

Цената ще е с около 20% по-висока, уточни Василев. 

"Незнайно защо диверсификацията на България се свързваше с т. нар. гръцка връзка. Без нея ще можем да доставяме около 20 млрд. куб. м. – предимно от Турция. Потреблението на страната ни е 3-3,5 млрд. куб. м. Така че да се казва, че нямаме алтернативи, е смешно. Проблем с физическите доставки на газ няма, проблем със съществуващите трасета няма."

Няма проблем с доставките на газ, категоричен бе Асен Василев. Имаме разговори с Гърция и Италия за доставки. Утре ще имаме разговори в Брюксел. 

Попитан за бойците от Азовския полк, вицепремиерът заяви, че не изповядва тяхната идеология. И отговори, че той не бил част от украинската армия. А накрая помоли журналисти да спрат с хибридните атаки срещу него. 

"Имаме резервиран капацитет в Гърция, на турските терминали. Имаме достатъчно капацитет от втечнен газ", добави още той. 

Българското потребление е около 3 млрд. куб. метра газ на година, а досега 2,5 от тях са били доставяни от Русия. Но България няма намерение по никакъв начин да плаща за газ в рубли, отговори вицепремиерът на въпрос от "Евронюз" дали не се допускат обстоятелства като зимния сезон, които биха могли да принудят българското правителство да договори плащане в руската валута.