Асен Василев: Коалиция с ГЕРБ ще е предателство към хората

Нека мандатоносителят да направи кабинет, ние показахме как се прави трудно обединение, призова съпредседателят на ПП

Новини
23:24 - 02 Октомври 2022
2059
Асен Василев: Коалиция с ГЕРБ ще е предателство към хората

Дадохме ясно обещание, че няма да работим с ДПС и ГЕРБ и го спазваме, заяви в интервю пред БНТ Асен Василев. Така трябва да се прави, политическите лидери да спазват обещанията си, подчерта той. 

„С тези две партии имаме огромни ценностни различия. Категорични сме, че начина, по който са управлявали, е вреден за страната, каза съпредседателят на ПП. 

Казваме на ГЕРБ това, което те казаха на нас и е най-нормалното. Партията, получила най-много доверие от изборите, трябва да се следва нейната философия. 

Ние с 67 депутати направихме невъзможна коалиция, припомни Василев. Водихме прозрачни разговори, за да се изгради публично доверие, преговаряхме по 12 часа на ден, върна се назад Василев. 

Това е много тежка задача. Но в коалицията бе заложена философията на ПП, увери Василев. Той заяви, че е абсолютно необходимо да има редовно правителство.  

Колегите прогнозират, че ще имаме 54-55 депутати. Останалите трябва да излъчат кабинет, с философията на ГЕРБ и ДПС, каза Василев.

Мандатоносителят трябва да може да каже ясно - това, в което вярваме е бюджет на постната пица, както го казаха. Но ние не вярваме в това. Те вярват, че България трябва да се управлява по непрозрачен начин. Ние не сме съгласни с това, изброи ексфинансовият министър. 

Те вярват, че съдебната реформа е приключила. Ние не, отсече Василев.

Ако бяхме направили с ГЕРБ коалиция, щяхме да имаме двупартиен кабинет, но щеше да е предателство, заяви бившият финансов министър. 

Отношението ми към Румен Радев е в контекста на  институционалните му правомощия, обясни Василев. 

Не успяхме достатъчно добре да убедим хората, че е добре да гласуват за нас. Така обясни грешката на ПП съпредседателят на партията.

Дали резултатът на ПП би паднал на следващи избори? Това зависи от българските граждани, заяви Василев.