Асен Василев отсече: АЕЦ „Белене“ няма да има

5 млн. са похарчени за озеленяване на „Хемус“, чуди се бившият министър

Топ
18:05 - 27 Септември 2021
4746
Асен Василев отсече: АЕЦ „Белене“ няма да има

Има пари за магистрала „Хемус”. Но за да бъде завършена максимално бързо, трябва да се направят отчуждаванията, да се издадат строителните разрешителни, за да бъдат завършени дейностите по изграждането ѝ. Това заяви пред медиите в Плевен бившият министър Асен Василев от проекта "Промяната продължава".

Засега обаче за лот 9 няма парцеларен план, няма отчуждавания, няма идеен проект и трасиране. Затова пък са платени 5 млн. лв. за озеленяване.

Проектът АЕЦ "Белене" няма как да бъде реализиран, тъй като площадката не отговаря на условията след Фокушима. Но може и трябва да бъде удължен животът на реакторите в Козлодуй и там да бъдат изградени допълнителни ядрени мощности, смята Василев. Той обясни, че програмата на "Промяната продължава" ще бъде публикувана до 10 дни.

Искаме да има работещо правителство, което да събира данъците, без да ги променя. Бъдещият кабинет трябва да спре течовете по всички системи и да обърне сериозно внимание на здравеопазването и на образованието.

Ако тези 2 системи не се оправят, България няма бъдеще. Всичко това трябва да се случи, без да се вдигат бюджетните дефицити и те да останат около 3%. Така Василев отговори на репортерски въпрос за прогнозите му за бъдещото правителство.