Асен Василев пак тръгва за САЩ

Вицепремиерът се среща с представителите на Световната банка и МВФ

Икономика
13:20 - 20 Април 2022
2602
Асен Василев пак тръгва за САЩ

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев заминава за Вашингтон. Това ще е втора негова визита в САЩ за последните два месеца.

Този път Василев ще участва в американската столица в няколко редовни пролетни срещи. Те са на бордовете на Групата на Световната банка (СБ) и Международния валутен фонд (МВФ). И ще се проведат в периода от 21 до 24 април във Вашингтон.

Програмата на Василев, който е управител за България в организациите от Групата на СБ, включва редица срещи и дискусии, с участието и на висши ръководни екипи на МВФ и СБ.

Редовните годишни срещи събират на едно място представители на международни финансови институции, на правителства, на бизнеса и гражданското общество.

През февруари Василев бе заедно с енергийния министър Александър Николов в Щатите. Те бяха придружавани от ръководствата на АЕЦ „Козлодуй“, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“. При визитата имаха срещи в Белия дом и Държавния департамент, както и в Департамента по търговия и Департамента по енергетика.

А също с представители на Агенцията за финансиране на развитието (DFC). Американската агенция за развитие и търговия (USTDA). Американската банка за експорт-импорт (EXIM). Основните теми на разговорите бяха енергийна диверсификация, енергийна ефективност, модерни и зелени технологии и климатичните промени.