Асен Василев се гаври с творците: Не разбирам за какво протестират?

Политика
15:55 - 06 Декември 2023
3918
Асен Василев се гаври с творците: Не разбирам за какво протестират?

Хора на изкуството и работещи в културни институции от цялата страна днес излязоха на протести заради заложения нисък бюджет за култура за догодина - едва 0,4%. 

Финансовият министър Асен Василев нагло коментира, че исканията на протестиращите културни дейци не могат да бъдат удовлетворени. "Бюджетът за култура е увеличен значително спрямо миналата година - с над 50 милиона за сценичните изкуства и с 28,5 милиона за музеи, читалища и библиотеки. Така че не виждам за какво протестират. Ако някой в държавата иска 50% увеличение на заплатите при 5% предвидена инфлация, това очевидно няма как да се случи", заяви финансовият министър, очевидно не разбирайки колко мизерно е заплащането в културния сектор.

"0,4 процента от държавния бюджет за култура е не толкова обидно за нас. То е обидно за тези, които са го определили, че трябва да бъде толкова, защото това е един индикатор за тяхната култура", заяви от своя страна протестиращите в цялата страна.

Протестът в столицата приключи около 14:30 часа, след като в 12:00 хората от културния сектор се събраха пред сградата на Министерството на културата, затвориха бул. "Александър Стамболийски" и след като никой не слезе за среща с тях, се отправиха към Министерския съвет.

Час и половина чакаха премиера Николай Денков и министъра на културата Кръстю Кръстев да се срещнат с тях.

След като това не се случи, към 14.00 часа възникна напрежение физическо между полицаите и протестиращите, стигна се и до блъсканица, а в сградата на Министерството на културата се провежда среща с контактна група от протестиращите.