Това не е театър: Творците се заканиха да подпалят Министерски съвет (СНИМКИ)

Хиляди културни дейци излязоха на протест в София с искане за достойно заплащане

Актуални новини
12:47 - 06 Декември 2023 (обновена)
6040
Това не е театър: Творците се заканиха да подпалят Министерски съвет (СНИМКИ)

Хиляди културни дейци от цялата страна се събраха в 12.00 часа пред Министерството на културата на столичния булевард "Александър Стамболийски", за да протестират срещу мизерния 0,4% бюджет, предвиден за култура. Протестът е под надслов "Народ без култура е народ без бъдеще". След протестите в Деня на будителите на 1 ноември днес на Никулден отново в различни градове на страната излязоха хиляди недоволни от ниското заплащане в културния бранш.

Въпреки дъжда булевардът пред сградата се изпълни с актьори, режисьори, музиканти, писатели, художници, кинаджии, читалищни и библиотечни дейци, които издигнаха глас за по-високо заплащане в сферата на културата. 

Протестът бе огласян от музикални записи на български изпълнители, сред които Стефка Съботинова, Васил Найденов, Стефан Вълдобрев, Никеца и др. 

Повече така не може", "Помислете за хората на театъра", "Спрете геноцида на българските музиканти и танцьори", "не е срамно да помислим и за културата".

"За първи път виждам толкова позитивна и градивна енергия, вълнувам се повече от получаването на награди. Министърът на културата не е в министерството, а е в Министерския съвет", каза Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите в България.

Това, за което настояват творците е стартовата заплата в сектора да започва от 2000 лв., тъй като в момента е 1300 лева. "Да тръгнем към Министерски съвет и да им подпалим решетките", призова Мутафчиев.

Творците наистина са гневни, че години наред управляващите от различни партии неглижираха културата и я възприемаха и уви възприемат като последна дупка на кавала. Затова и протестът и исканията им са съвсем справедливи, това не е театър, а съвсем искрен гняв и болка.

Хилядите творци се отправиха мирно към триъгълника на властта пред Министерския съвет, Народното събрание и президентството. Там отново отправиха своите искания и призоваха премиера акад. Николай Денков и министрите да слязат при тях и да им предложат разумно решение. Ако не бъдат чути исканията им, артистите се заканват на ефективна стачка.

Да подкрепят колегите си в София от Варна, Добрич, Търговище, Плевен, Ловеч бяха дошли актьори и музиканти. Артисти от всички столични театри се събраха, както пред Министерство на културата, а след това се отправиха и на шествие. Част от актьорите от Народния театър бяха освободени за час от репетиции, за да може също да се присъединят към мирния протест в центъра на столицата.

Протестират музикантите и от Софийска филхармония, от драматичните и куклените театри в страната, от Националния музикалния театър, оперите, филхармониите и симфониетите, от читалищата и библиотеките, музеи и галерии.

Час и половина след като протестиращите творци очакваха някой да слезе при тях от сградата на правителството възникна кратко напрежение между тях и униформените. Полицията избута протестиращи при опита им да влязат в Министерски съвет.

Участниците в акцията заявиха, че са обидени, че никой от Министерски съвет не иска да се срещне с тях и да обсъди проблемите в сектора. Протестиращите се изтеглиха отново към Министерството на културата, където се очаква среща с министъра или заместник-министър на културата. 

Преди това при протестиращите творци отиде председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите и депутат от ГЕРБ-СДС Тома Биков. „Този бюджет, който беше предложен за културата тази година, беше написан от Министерството на финансите. Това го наричам финансов диктат върху българската култура", каза той.

По думите му бюджетът вече е в парламента и възможностите са ограничени. Между първо и второ четене можем да отменим рестрикциите за сценичните изкуства и ще го направим, каза депутатът. И добави, че от 2015 година сценичните изкуства работят с един и същи стандарт, въпреки инфлацията и въпреки всякакви неща, които се случват. "Рестрикциите са на ниво 2019 година и не могат да се променят, защото са в закона. Така че, този въпрос мисля, че ще бъде решен от парламента", добави Биков.

"Има едни 28 милиона от бюджета, които трябваше да отидат за проекти. Аз ще внеса предложение те да отидат за увеличаване на стандартите на музеите, галериите, библиотеките и останалите културни институции. Те са недостатъчни пари, защото културата струва пари. Това да имаме българска култура се дължи на вас, вие правите културата.

Културата може да се плаща или от цялото общество, или от тези, които я потребяват, или да се плаща от тези, които работят за нея. Вие плащате с ниските си заплати. Това нещо трябва да се осмисли, защото това е политически въпрос. Културата е точно толкова важна колкото икономиката за едно общество. Борбата продължава, няма да е лесно, това е само началото“, каза Тома Биков пред протестиращите. 

Отдавна говорим, че 0,4 процента за култура е престъпление за културата, каза и народният представител Ивайло Вълчев от "Има такъв народ". По думите му в основата на националната сигурност стоят умните и здравите хора. "Основното ни виждане е, че в основата на националната сигурност не са танковете и самолетите, а са образованието, културата, здравеопазването“, коментира Ивайло Вълчев. 

Снимки: Агнес Методиева