Асен Василев: Спокоен съм за бюджета, ще издържи

Ако се наложи актуализация, тя ще е заради по-големи приходи в хазната, убеден е финансовият министър

Новини
20:23 - 24 Ноември 2023
2110
Асен Василев: Спокоен съм за бюджета, ще издържи

На извънредно заседание кабинетът прие финансовата рамка на държавния бюджет за догодина. След няколко корекции прогнозата е за 3% дефицит и ръст на БВП от 3,2%, а очакваната инфлация е от 4,8%. Целта на правителството е да завършим годината при тези условия, за да влезем в еврозоната в начолото на 2025 година. 

Минималната заплата догодина ще е 933 лева, а максималния осигурителен доход - 3 750 лева. Увеличение от средата на годината се предвижда и за пенсиите от  11%. С толкова се очаква да се увеличат и доходите у нас по думите на финансовия министър. 

В бюджета се предвижда фонд от 1 млрд. лв. за общините. 

Още тази вечер се очаква бюджета за 2024 година да бъде внесен в Народното събрание, а иначе премиерът е спокоен. По думите му бюджетът е

добре подготвен и може би с минимални корекции ще е валиден до края на следващата година.

Спокоен е и финансовия министър Асен Василев, който е категоричен, че бюджетът ще издържи приз годината и че ако се наложи актуализация, тя ще е заради по-големи приходи в хазната, предаде бТВ.

Бюджетът има една голяма ццел - подобряване на демографската картина. За целта са

предвидени средства за детски градини и ясли и финансови стимули за раждане и отглеждане на деца.

Това е една последователна политика, която се надяваме да остане и в следващите бюджети, и в следващите правителства. Най-накрая трябва да позволим на българските семейства да имат деца и да могатн да ги отглеждат адекватно, коментира Василев.

Ако имаме ръст на доходите, както предвижда бюджета и това е тенденция, част от българите зад граница ще започнат да се връщат обратно в страната ни, коментира министърът.