Асен Василев: Трябва да направим така, че България догодина да има по-високи доходи

Данък сгради няма да се вдигне

19:09 - 14 Ноември 2023
3096
Асен Василев: Трябва да направим така, че България догодина да има по-високи доходи

Трябва да направим така, че България догодина да има по-високи доходи, по-добри инвестиции и три процента бюджетен дефицит, за да останат устойчиви финансите.

Това коментира финансовият министър Асен Василев преди заседанието на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" в централата на ул. "Кърниградска". Той обясни, че има достатъчно време всички да направят своите предложения, които след това да бъдат обсъдени в парламента.

Василев бе категоричен, че данък сгради няма да се вдигне. Това, което е заложено в Закона за местните данъци и такси, е възможност на общините сами да определят ставки. Всичко това, всяка една община ще си го преценява. Това с местните данъци и такси е предложение, което идва от самите общини, допълни той. 

Бюджетът е разчетен при нива на събираемост, които са същите като тази година или малко по-малки от миналогодишните, така че от тази гледна точка, няма проблеми с приходната част, заяви той. 

По думите на Василев данъците като процент от БВП са предвидени на 37,5 процента, колкото и тази година. Миналата година успяхме да съберем малко над 38 процента, добави той. 

Според Василев за трета година се показва, че България може да има трипроцентен дефицит, може да има истинска социална политика. По думите му заложеното увеличение на доходите е над 11 процента, както и рекордни инвестиции от 12 млрд. лв. Всичко това се връзва с данъчната политика, без да се вдигат ставките на данъците, коментира финансовият министър.