Асен Василев за новия бюджет: Има пари за увеличените пенсии

Министърът на финансите представя официално проекта

Общество
09:52 - 28 Юни 2023
1868
Асен Василев за новия бюджет: Има пари за увеличените пенсии

"Осигурено е увеличението на пенсиите по Швейцарското правило – 12% от 1 юли т.г.", заяви пред медиите финансовият министър Асен Василев.

"Предлагаме проект на бюджет с дефицит от 3%, дефицитът на касова основа ще е 2,5% - очакваме второ плащане по Плана за възстановяване и развитие. Запазена е макрорамката на бюджета, предложена от служебния кабинет. Предвижда се растеж на БВП от 1,8%. За 2024 и 2025 г. растежът се увеличава до малко над 3%”. Средногодишната инфлация за т.г. е 8,7% и се очаква за идните две години да спадне до 3-4%", каза Василев.

Новият бюджет трябва да бъде приет до 31 юли, за да влезе в сила от 1 август. Срещу него официално се обявиха от БСП, които заявиха, че няма да го подкрепят в парламента, а ще предложат алтернативен.

В Министерството на финансите Асен Василев представя официално параметрите на бюджета за 2023 г. 

Видяхме, че и в най-тежките кризи - COVID-19, войната, политическата криза, въпреки тяхната дълбочина те не успяха да попречат на фирмите да изработят брутен вътрешен продукт и да внесат данъци, за да успеем да запазим нисък дефицит, посочи той. 2021 г. завърши с 3%, а 2022 - с 2.9 % дефицит, напомни той

Според него това означава, че може да се води отговорна политика и социална политика без това да нарушава балансите на финансите на страната. Обясни, че една от основните причини да е възможно поддържането на нисък дефицит са получаваните средства от ЕС, които в голяма степен обезпечават капиталовите инвестиции.