Асене, защо???

Творците се вдигат на протест заради бюджета за култура, който е унизителните 0,4%

Актуални новини
12:12 - 30 Юли 2023
10766
Асене, защо???

0,4% изписани в бяло на черен фон. С тази цифра творци масово смениха профилните си снимки във фейсбук в знак на протест срещу унизителния бюджет за култура, предвиден в Бюджет 2023. Те се готвят за протест и настояват в Бюджет 2024 финансовият министър Асен Василев да предвиди повече средства за културния сектор.

“Нека внесем малко яснота! Бюджетът за култура не е намален. Бюджетът за култура е нищожно увеличен спрямо миналата година. Благодарение на разума на по-голямата част от народните представители - и управляващи, и опозиция, парите ще бъдат разходвани правилно. Не за проекти, а за да попълнят недостига на средства за възнаграждения, както и за обезпечаване на дейностите в сферата на изкуствата. Това обаче е крайно недостатъчно и затова обществото реагира и показва своето несъгласие в момента, за което аз лично съм безкрайно благодарен. Това е правилната форма на обединение”, написа председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

“През октомври Министерството на финансите би трябвало да представи проект на бюджет за следващата година. Ако в бюджет 2024 не бъдат заложени допълнително 300 млн. лева средства за възстановяването и развитието на българската култура не само в държавния сектор, но и като гаранция за увеличаването на парите за всички независими творци и специалисти, то управляващите ще покажат ясно, че не им пука за българската култура.

Тогава структурите от цялата страна на всички синдикални дружества ще излязат в ефективни стачни действия и аз лично ще участвам много активно в инициативата „Една седмица без култура“ за цяла България. И съм убеден, че и тогава цялото общество ще заяви отново подкрепата си.

И тъй като са нужни солидарни действия и е крайно време да се обединим, аз също ще сменя профилната си снимка и ще поставя 0,4 % като знак на несъгласие с политиката на Министерството на финансите. Не съм съгласен бюджетът за култура през 2025 г. да бъде сведен до мизерните 0,4 %.

Надявам се, че Асен Василев ще направи необходимите преизчисления, защото го дължи не на мен, а на всички писатели, преводачи, художници, кинодейци, артисти, музиканти, читалищни и музейни дейци, библиотекари, археолози, изследователи на изкуствата, на всички специалисти, които работят в сектора, на цялото общество, за което културата е все още е ентусиазъм и ценност!”, каза още Мутафчиев.