Асоциация „Родители“ за бомбените заплахи: Директорите нямат конкретни насоки и препоръки

Новини
15:15 - 30 Март 2023
1138
Асоциация „Родители“ за бомбените заплахи: Директорите нямат конкретни насоки и препоръки

"Ние следим ситуацията още от понеделник и това, че в момента има такива заплахи към училищата, поражда притеснение не само в родителите, а и в цялото общество. Това, което нас силно ни притеснява, е че не виждаме някаква много навременна и успокоителна реакция от страна на институциите".

Това заяви Зорница Трифонова от асоциация "Родители" по Дарик радио.

По думите й, за да бъде обществото спокойно, е необходимо да се каже каква е реалната ситуация, какво предприемат институциите и какво може да направи всеки един, за да се чувства спокоен и сигурен в тази кризисна ситуация.

Зорница Трифонова каза още, че темите училище, деца и семейство остават на заден план, защото според обществото те не са толкова важни. Тя посочи, че сега, когато сигналите са в училище, отново се говори за изборите.

"Едва във вторник на обяд Министерството на образованието излезе с едно кратко съобщение, че са в контакт с МВР, с директорите, и че се работи по въпроса. Оттогава няма нищо, което да е споделено и директорите споделиха, че нямат конкретна насока и препоръка", обясни още Зорница Трифонова.

По думите й педагозите реагират адекватно, защото са минавали през различни планове за предотвратяване на бедствия, "но лошото е, че няма от отговорните някаква ясна разпоредба, няма достатъчно информация към родителите и децата и това създава много стрес и напрежение".

Трифонова подчерта, че постоянните евакуации заради заплахи за бомби в училищата създават голям стрес за децата, дошли от Украйна.

От началото на седмицата училища в цялата страна са обект на атаки с фалшиви сигнали за поставено взривно устройство. През последните дни десетки бяха евакуирани. Директорите действат по протокол, който изисква проверка на сградите в такива случаи.

От асоциация "Родители" реагираха с притеснение и критика към институциите:

"От Асоциация Родители сме силно притеснени от случващото се през последните два дни и вълната от сигнали за поставени взривни устройства на територията на десетки училища в цялата страна.

Това, което ни възмущава, е липсата на навременна реакция от страна на институциите и предоставяне на достоверна и надеждна информация за случващото се. Медиите са единствените, които търсят и предоставят информация, а тя невинаги е пълна и понякога водеща до всяване на страх и паника. Задача на институциите е да потърсят възможност да достигнат до родителите, децата и учителите и да ги информират за предприетите действия и за план за справяне със ситуацията, както и да предoставят регулярно информация в целия период на кризата.

Липсата на реакция в посока информиране на гражданите създава усещане за несигурност и липса на грижа към обществото и предоставя широко поле за спекулации, фалшива информация, злоупотреби.

Децата и родителите, както и цялото ни общество преминаха през сериозни кризи през последните години. Войната в Украйна все още е факт и масово разпространяване на сигнали за бомби в училища от чужбина през мейли и социални канали не може да се подмине незабелязано и да не предизвика тревогата на всички, дори и сигналите да са фалшиви.

Това, което още повече ни притеснява, е липсата на ясни предписания за действия при такива ситуации и фактът, че за пореден път училищата бяха оставени сами да се справят в условия на криза, без да получат навременна подкрепа от МОН.

За пореден път деца и родители стават жертва на липсата на подготовка и координация между институциите.

Ние от Асоциация Родители настояваме за:

 Ясни правила, насоки и предписания за действие към ръководството на училищата при такива ситуации.
Запознаване на децата и родителите с този план.
Периодична информация от институциите за случващото се - къде се е случило и какво е предприето.
Своевременно информиране на родителите на децата от съответните училища.
Психо-емоционална подкрепа към децата след като се върнат в класните стаи.
Осигуряване на сигурна и безопасна училищна среда.
 

Ние сме готови да Ви подкрепим в намирането на най-добрите решения, за да се осигури безопасността и спокойствието на децата, родителите и училищните екипи."