Атака на руската армия завърши с разгром и 300 трупа

Топ
10:00 - 07 Ноември 2022
5214
Атака на руската армия завърши с разгром и 300 трупа

Руските морски пехотинци, които участват в настъплението към селцето Павловка в Донецка област, изпратиха отчаяно писмо с призив за помощ до губернатора на Приморския край Олег Кожемяко, където е дислоцирана бригадата им.

В него се казва, че през последните четири дни на офанзивата 300 души са убити, ранени или изчезнали. Унищожена е и половината бойна техника. Пехотинците се оплакват от "невъзможност да доведат до знанието на висшето ръководство информацията за огромните безмислени загуби в хора и техника" и молят губернатора за съдействие.

За писмото съобщиха всички руски военни кореспонденти, които също признаха тежката ситуация района и остро разкритикуваха командването на руските войски. Някои от тях спестиха имената на руските висши командири, които са предприели самоубийствената офанзива, но други ги назоваха директно.

Военният кореспондент на Всеруската държавна телевизионна и радиокомпания Александър Сладков пръв съобщи за отчаяното обръщение на  морските пехотинци от 155-а отделна бригада от Владивосток до губернатора на Приморие Олег Кожемяко.

"В писмото [на морските пехотинци] има три гръмки имена, знам, но не цитирам. Въпреки това публикувам поста, защото от няколко дни горе си приказват за ситуацията в Павловка, а кръвта лее и лее”, съобщава Сладков.

Няколко минути по-късно се включи и прокремълската блогърка Анастасия Кашеварова, която написа, че военните се оплакват от огромни загуби поради лошо обмислена офанзива.

Морските пехотинци твърдят, че командването „скрива официалните данни за загубите, страхувайки се от отговорност“. Кашеварова също е спестила колко големи са загубите и имената на командирите.

Писмото обаче бе дословно публикувано от популярния военен Телеграм канал GreyZone, който е свързан с частната военна компания "Вагнер".

"Генерал Мурадов и неговият помощник Ахмедов отново ни хвърлиха в непонятно настъпление, за да могат да заработят бонуси пред Герасимов /шефа на руския генерален щаб Валери Герасимов/, а Ахмедов да стане герой на Русия. Затова ние и морската пехотна на Камчатка настъпваме към Павловка.

В резултат на "внимателно" планираното настъпление от "великите пълководци" за 4 дни загубихме около 300 души убити, ранени или изчезнали, 50% от техниката. И това е само нашата бригада", пише в писмото. Те отбелязват, че Павловка се намира по-ниско от Угледар и украинците безпроблемно унищожават всеки опит за придвижване напред, за евакуация или снабдяване с боеприпаси.

"Докога такива бездария като Мурадов и Ахмедов ще планират бойни действия заради своите доклади и получаването на награди с цената на толкова човешки животи. На тях не им пука от нищо, само и само да покажат себе си. Те наричат хората "месо", се казва още в обръщението.