Атанас Атанасов вярва в мнозинство

Политика
18:25 - 16 Юли 2024
986
Атанас Атанасов вярва в мнозинство

Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи техническо правителство, смята един от лидерите на ПП-ДБ Атанас Атанасов. 

В предаването „Лице в лице" по Би Ти Ви той заяви, че президентът Румен Радев е готов да подпомогне процеса за излизане от кризата, но за него е важно да види дали ще се осигури достатъчно подкрепа за предложенията на коалицията.

Вчера нейни представители бяха при държавния глава, като обявиха, че предлагат антикорупционни закони и решения. Ако около тях се обединят достатъчно депутати, то впоследствие би могло да има правителство. Затова от формацията поискаха отсрочка от Радев преди връчването на втория мандат.

Готовност за разговор, но не и за подкрепа, вече обявиха от ГЕРБ-СДС. Атанасов обаче не може да разбере защо партията на Бойко Борисов категорично не желае да подкрепи втория и третия мандат. „Управлението на държавата не са прищевки", каза Атанасов.

Той иска да види как ще протекат първите срещи в парламента по повод предложенията, но посочи, че политиците трябва да се съобразяват с волята на хората, а 2/3 от гласоподавателите не искат нови избори.

От страна на ПП-ДБ в тези срещи ще участват Божидар Божанов, Надежда Йорданова и Людмила Илиева.

Като евентуален кандидат за премиер в техническо правителство Атанасов вижда измежду „бивши конституционни съдии, дипломати, преподаватели".