Атанас Пеканов: Депутатите продадоха мача за еврото

Вече не изпълняваме два критерия, за да го въведем, каза вицепремиерът

Политика
21:47 - 03 Февруари 2023
4999
Атанас Пеканов: Депутатите продадоха мача за еврото

"Приоритетите на служебния кабинет са отчасти нови, защото сериозна част от старите бяха изпълнени", това каза в студиото на "Панорама" вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„Със сигурност имаше доста проблеми, когато дойдохме на власт. Голяма част от тях ги решихме. Имаше забавяне по Плана за възстановяване и устойчивост. Оперативните програми бяха предвижени и завършени. Интерконекторът с Гърция не беше завършен, ние го направихме. По отношение на газа стъпките, които направихме, допринесоха за това цените на газа да са по-ниски. Всички оперативни програми бяха одобрени по времето на служебния кабинет. Да беше работено по тях, но ние ги завършихме“, отчете той.

„Реформите, за които настоява ЕК и трябва да направим са, за да живеем в една по-добра страна. Има закони, които трябва да приемем, за да не загубим 720 млн. евро. Депутатите обаче продадоха мача за еврото. Вече не изпълняваме два критерия, за да го въведем“, изтъкна Пеканов.

Според вицепремиерът трябва да има по-задълбочен и смислен дебат за еврото. „Хората са заливани с неверни данни всеки ден. В Хърватия инфлацията не е на по-високи цени, отколкото преди приемането на еврото. Желанието ми е българските граждани да не бъдат залъгвани“, изтъкна Атанас Пеканов.

За идването на следващите пари по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде виновен парламентът, докато не приеме всички 17 закона, уточни вицепремиерът. Всички те, без един за ВЕИ-тата, са внесени в НС през октомври и ноември, но са отлежавали дълго време. Само 5 от законите са приети. "Докато не изпълним всички 17, следващите пари няма да вземем", каза Пеканов.

Той уточни, че огромната част от мерките по ПВУ са по темата върховенство на закона.