Атанас Запрянов: Казармата няма да се връща

Задължителна военна подготовка може да има за някои категории държавни служители, обясни нвоенният министър

Новини
16:25 - 30 Април 2024
1460
Атанас Запрянов: Казармата няма да се връща

Министерството на отбраната предприема комплексен подход за преодоляване на проблема с некомплекта във въоръжените сили. Това заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в отговор на журналистически въпрос, след като проведе видеоконферентна връзка с националните командири на българските контингенти, участващи в мисии и операции на НАТО и ЕС в Босна и Херцеговина, Косово и Ирак. Информация за брифинга беше разпространена от пресцентъра на Министерството на отбраната.

По думите на Запрянов се очаква модернизацията на техниката и въоръжението, социалният пакет, повишаването на заплатите и издигането на авторитета на военната професия да доведат до по-голям интерес към служба в армията.

Той посочи също, че не се обмисля връщане на наборната служба, в отговор на въпрос по темата, след като на 12 април беше заявил, че се обмисля идея за връщане на казармата, но още няма политическо решение за това. Запрянов каза още, че се предприемат комплексни мерки и за попълването на резерва, но ако те не сработят, може да се наложи задължително да преминават военна подготовка някои категории държавни служители - от системата на националната сигурност, МВР, правосъдната система и др.

Законопроектът ще мине на второ четене преди депутатите да се отдадат на предизборната си кампания.

Той заяви, че приетото от Народното събрание решение за актуализиране на заплатите на военнослужещите от 1 януари 2025 г. няма да реши промените с магическа пръчка, като то е само един инструмент, но много важен. "Възнагражденията трябва да съответстват на тежестта на службата, която нашите военнослужещи носят", обясни Атанас Запрянов. Той изтъкна, че диференцирането на заплащането за някои особено дефицитни категории професии, които са изключително важни и за бизнеса, ще направи професията на военнослужещия по-конкурентна на пазара на труда.

Във връзка с приема във висшите военни училища, който тече в момента, служебният министър на отбраната посочи, че тази година се очаква повече запълване на вакантните места. По думите му младите хора трябва да знаят, че в армията имат бъдеще ивъзможност за успешна кариера.

Във връзка с проектите за модернизация Запрянов коментира, че страната ни е в уникална ситуация и предвид членството ни в НАТО и ЕС можем да придобием техника с всякакво ниво на секретност. "За България няма ембарго на закупуване на модерна, най-съвременна техника. Стига да имаме средства, ние сме в състояние да доставяме най-модерните и най-мощни системи", обясни той.

Запитан за подготовката на Трета авиобаза за приемането на новите самолети F-16 Block 70, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че към края на август ще бъдат сертифицирани ключови обекти от инфраструктурата във формированието с цел да бъдат допълнително надградени с необходимите системи. "Те трябва да имат определена степен на завършеност, за да може да започне оборудването им. Ако фокусираме усилията си върху тези няколко обекта, приемането на самолетите ще бъде възможно", посочи той. Продължава работата и по обектите за поддръжката на самолетите.

Те трябва да бъдат завършени до март-април 2025 г. Ефтимов подчерта, че процесът по реконструкция и модернизация на инфраструктурата в авиобазата е много мащабен. "Той не касае само приемането, поддържането и обслужването на самолетите, а и цялостния живот в базата - комунално-битовите условия, пожарното осигуряване и други обекти. За да могат нашите военнослужещи, летци и техници да служат в условия, подходящи както за техниката, която придобиват, така и за времето, в което живеем", уточни той.

"Предстоят много сериозни проекти по инфраструктурното изграждане на въоръжените сили", заяви от своя страна Атанас Запрянов.