Атанас Запрянов: Ударът в Иран е ограничен по военна цел, няма опасност за България

Премерените действия от страна на Тел Авив дават възможност за деескалация на конфликта в Близкия изток, смята военният министър

Политика
08:22 - 19 Април 2024
2651
Атанас Запрянов: Ударът в Иран е ограничен по военна цел, няма опасност за България

Докладваха ни, че ударът в Иран е ограничен по военна цел. Това заяви в студиото на „Здравей, България” министърът на отбраната Атанас Запрянов. По думите му атаката идва от Израел.

„Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран”, посочи военният министър. Според него „премереният удар от страна на Тел Авив дава възможност за деескалация на конфликта в Близкия изток”.

„По никакъв начин от това действие на Израел не е застрашена военно България. Нашето разузнаване следи обстановката. Не се налага да предприемаме действия”, увери министърът на отбраната.

Атанас Запрянов коментира и войната в Украйна. По думите му забавянето на помощта за воюващата страна оказва негативно влияние на състоянието на фронта.  Тя е приоритет за служебното правителство, подчерта военният министър.

„НАТО има план за защита на България. Страната ни няма противоракетна отбрана, но при евентуален конфликт ще разчита на Алианса”, каза още Запрянов.

По отношение на коментарите, че е министър на ГЕРБ, той заяви, че никога не е бил член на партия. Бойко Борисов го припознавал като свой министър, защото политиката, която Запрянов следвал, била евроатлантическа, тясно свързана с помощта за Украйна. „Благодарен съм на г-н Борисов, че припознава моята политика като приоритетна и за самата партия”, допълни министърът. Да, работил с ГЕРБ, призна той, но като експерт.