Атанасов : ПП и ДБ трябва да са с обща листа на евроизборите

Лидерът на ДСБ защити избора на конституционни съдии

Новини
18:40 - 28 Януари 2024
3281
Атанасов: ПП и ДБ трябва да са с обща листа на евроизборите

Никога не е имало по-голяма прозрачност за избиране и назначаване на конституционни съдии. Така коментира пред бТВ лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов спорните назначения на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, подкрепени от "сглобката". Когато Янаки Стоилов беше назначен от президента, имаше ли обсъждане?, запита реторично той, уточнявайки, че не обсъжда качествата на юриста, а само процедурата.

Имаме разписан механизъм, който в момента се обсъжда, за за предстоящия през следващите месеци избор на над 80 души в регулаторните органи, както и във ВСС, ВПС, инспектори, Сметна палата, комисията за защита на личните данни, НОИ и т.н., стана ясно още от интервюто в "120 минути". 

По повод компромисите в евроатлантическата сглобка и разочарованията на гласоподавателите, той заяви: "Даваме си сметка за това, но когато преди 9 месеца обсъждахме това решение в нашата коалиция, за вас беше водещо да дадем стабилност и предвидимост на страната след 5 избора загубено време за вътрешната и външната политика. Голяма част от общите решения, които вземаме в нашата фактическа коалиция, са трудни и предшествани от много спорове. Голяма част от тези спорове не са публично известни", заяви Атанасов. 

Той заяви и че произвеждането на новини от Делян Пеевски е плод именно на такива дискусии. Той пръв обяви например че коалицията няма да допусне "Възраждане" да оглави парламентарната комисия за надзор над специалните служби. "Решението за комисията беше обсъждано на лидерско ниво между политическите сили, които формират мнозинството. Въпросът е, че не беше обявено. Не за пръв път г-н Пеевски обяснява неща, които е разбрал от общите ни разговори. Трябваше първо да се внесе законопроектът и тогава да се обявява", коментира Атанасов. "Така решил, така направил. Не мога да съдя поведението на Пеевски."

Депутатът от ДБ отговори и на въпрос по скандала с апартаментите на "Чаталджа". "От това, което имам като информация, смятам, че няма закононарушение. Но тук трябва да се произнесат институциите. Разбирам, че са се сезирали КОНПИ и прокуратурата, нека те извършат детайлни проверки и се произнесат безпристрастно", прехвърли топката той, но все пак изрази предположение за политическа интрига: "Виждам, че доста умело и натрапчиво се прави внушение за някаква далавера, но това вече е политическа игра. В нея участват хора от среди - противници на настоящето управление."

Според ген. Атанасов правилно е коалицията ПП-ДБ да се яви заедно, с обща листа, и на изборите за европарламент. Това решение обаче предстои да бъде взето. Той не отрече и възможността да бъде следващия председател на Народното събрание: "За мен би било голяма чест, но има две условия: парламентарната група да ме предложи и мнозинството да ме избере".  

Той уточни, че това ще бъде решено като част от целия пакет на т.нар. ротация. "Смятам, че този процес ще мине сравнително безболезнено в парламента, интересно е по какъв начин ще действа г-н президентът. Той може да бави връчването на мандатите. Още при връчването на мандата на ПП-ДБ миналата година той се позиционира като лидер на опозиционна партия, загубила изборите", завърши ген. Атанасов.