Атанасова към БСП: Ще се подчините ли на рекета на ПП?

ГЕРБ-СДС излязоха с въпроси към социалистите

Политика
11:59 - 20 Юли 2022
4581
Атанасова към БСП: Ще се подчините ли на рекета на ПП?

В декларация от парламентарната трибуна ГЕРБ-СДС излязоха с два въпроса към мандатоносителя от "БСП за България".

Първият е кои са тези 22 закона, които спешно трябва да бъдат изменени и приети от парламента, за да се задейства Планът за възстановяване и устойчивост. От формацията настояха левицата да представи в Народното събрание в писмен вид, както и на българския народ, информация за наименованията на тези закони.

Вторият въпрос е свързан с условието, поставено от "Продължаваме промяната" при преговорите вчера за съставяне на нов кабинет, Бойко Рашков да оглави Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Знаете какъв е смисълът на това ултимативно искане от страна на вашия коалиционен партньор от "Продължаваме промяната", обърна се председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова към депутатите от левицата.

Знаете, че той упражни "терор върху избирателите в предишните две кампании", извърши незаконни арести на лидера на най-голямата опозиционна партия, на бившия финансов министър и на ръководителя на пресцентъра на ГЕРБ, той се превърна "в символ на милиционерския произвол и антидемократичния терор, който Кирил, Асен и компания се опитват да установят в България", продължи Атанасова.

Тя предупреди БСП, че ако се поддадат на този политически рекет и, за да запазят за няколко месеца позициите си в няколко министерства, и се съгласят с това назначение, ще обявят директна война не само на най-голямата опозиционна партия, но едновременно с това и на правораздавателната система, на гражданското общество и на гражданския мир.

Според Десислава Атанасова целта е да бъде продължен систематичният опит за ликвидиране на политическата система и на опозицията. Разбираме, колеги от БСП, на какъв брутален рекет и изнудване сте подложени, но не разбираме вие срещу какво, на каква цена бихте се поддали, какво ви обещават, но каквото и да ви обещават, ще ви измамят, изтъкна председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Целта на ПП, по думите ѝ, не е да участват в правителство и да отговарят за мините, които са заложили, а да овладеят силовите структури, да установят терор върху избирателите, да спечелят отново служебна победа на изборите. Те не искат да споделят властта с вас, искат я цялата за себе си, обърна се към ПГ на "БСП за България" Атанасова.

ГЕРБ не може да допусне, че ръководството на БСП ще бъде толкова късогледо, заслепено от злоба, жажда за реванш, че да изпълнява желанията, които ще доведат до ликвидиране на политическата система в България, подчерта тя. И заяви, че партията им ще издържи, ще използва всички законови средства, за да се противопоставят.

Има два пътя пред вас - да се подчините на рекета или да отидем на избори, посочи Атанасова. Тя заяви, че от ГЕРБ-СДС, въпреки идеологическите различия, винаги са уважавали БСП като системен фактор и партия в българската политика.

В случай, че мандатът бъде реализиран, БСП ще носи пълна и самостоятелна отговорност за бъдещите действия на правителството, включително и за законодателната му програма, това означава отговорност за състоянието на страната и нейното развитие през бъдещите месеци, изтъкнаха от ГЕРБ.

Председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски отговори, че в този парламент не се е случвало "декларация с ултиматум на една парламентарна група към друга парламентарна група в какъв срок, какъв списък с каква информация, с какви подточки да бъде представена". "Самозабравили сте се", обърна се той към ГЕРБ-СДС. Само преди седмица мандатът беше във вашите ръце, защо го върнахте, попита той.

И заяви, че БСП много добре знае какво предлага, когато казва "Бойко Рашков - шеф на КПКОНПИ". "Но и вие много добре знаете какво значи Бойко Рашков - шеф на КПКОНПИ, и заради това беше тази безсмислена декларация, която направихте", обърна се той към най-голямата опозиционна сила в НС. Свиленски обясни, че "мините, които е оставил Кирил Петков и правителството, са безплатни детски градини".