Атанасовското езеро порозовя (СНИМКИ+ВИДЕО)

Общество
13:50 - 20 Август 2019
4611
Атанасовското езеро порозовя (СНИМКИ+ВИДЕО)

Атанасовското езеро буквално порозовя. Не става дума обаче за някакъв природен феномен, а за рекорден брой птици розово фламинго, което се настаниха във водоема край Бургас. Цели 159 птици обитават от скоро езерото, като от Българската фондация "Биоразнообразие" и от Българското дружество за защита на птиците съобщават, че това е най-високата численост розово фламинго в България, след като миналата есен официално са били преброени 126 птици.

Розово фламинго се наблюдава за пръв път в Атанасовското езеро преди около 15 години. Учените предполагат, че птиците идват от Гърция или от Турция, но са категорични, че появата на такъв вид тук е абсолютно доказателство за климатичните промени. Атанасовското езеро се оказва най-важното място за този вид у нас.

Птиците вероятно са дошли от делтата на Марица или колониите в Турция, смята Спас Узунов от Българска фондация "Биоразнообразие”, според когото през последните години тези птици вече не са рядка гледка у нас.

Тази година повечето птици са възрастни и розовата им окраска ясно се вижда в полет. Птиците стават розови от храната, която съдържа бетакаротин, като основно това е солничното раче и някои други безгръбначни, с които е богато Атанасовското езеро.


"Младите са сиви, по това можем да ги познаем, малко по-дребни, младите се държат на групи, които се охраняват от няколко възрастни, като в детските градини", коментира пред БНТ орнитологът Спас Узунов. Очаква се в следващите години птиците да започнат и да гнездят в езерото. Засега не е сигурно, че специалистите от бургаското дружество ще предприемат дейности за подпомагане на размножаването им.

"Ние при нас все още не го правим това нещо и не съм сигурен дали ще го правим, защото все пак е чужд вид, навлиза и не знаем как ще реагира екосистемата, другите видове птици. Ако се развие в много голяма численост солничното раче ще бъде подложено на много силен натиск, с него се хранят и други видове птици", добави Узунов. Затова най-вероятно учените ще оставят процесът да се случи по естествен път, но са сигурни, че няма причина розовото фламинго да не стане постоянен български жител.

Освен фламинго, сега в резервата пребивават около 4000 пеликана, а също чайки, рибарки и много други видове птици. Повечето от обитателите на резервата в момента са мигранти на почивка и скоро ще се отправят отново на път. 

Снимка: Българско дружество за защита на птиците