Атина дава по 800 евро на хората, които не получават заплати заради вируса

Около 500 000 работници ще вземат компенсациите през април

Новини
14:57 - 18 Март 2020
2858
Атина дава по 800 евро на хората, които не получават заплати заради вируса

Правителството на Гърция ще предостави 800 евро компенсация за всички работници, чиито договори са били замразени, заради прекратяването на дейността на фирмите им, затворени заради карантината, заяви финансовият министър Христос Стаикоурас, предава ANA-MPA, цитирана от Агенция "Фокус".

Той обяви това по време на пресконференция и допълни, че компенсацията ще бъде изплатена през април и ще бъде предоставена на около 500 хил. работници, което възлиза на около 400 млн. евро разход за държавата. Той отбеляза, че Гърция изцяло ще покрие всички осигуровки на тези работници, на базата на тяхното възнаграждение. Фискалният разход за всички това за периода от март до април ще е около 450 млн. евро. Министърът обяви, че тези работници също така няма да плащат данъци за период от четири месеца.

Освен това министърът на регионалното развитие и инвестициите Адонис Георгиадис обяви, че Атина планира да осъществи план от десет точки, насочен срещу икономическите последици от епидемията, като главната му цел е хората да не загубят своите работни места.

Мерките, които ще бъдат предприети, са следните:

1. Отлагане на плащането на данъци и осигуровки до 31 юли за компаниите, които са засегнати най-силно. Според изчисленията става дума за около 200 хиляди фирми с приблизително 600 хиляди служители.

2. Финансиране на фирми под формата на подлежащ на възстановяване аванс за справяне с намаляването на оборота и с разходите на възнаграждения и други цели. Тази мярка се оценява на около 1 млрд. евро.

3. Работещите, на които трудовите договори се прекратяват временно, ще получат в началото на април обезщетение от 800 евро, а държавата ще покрие осигурителните и здравните им вноски. За 4 месеца се отлагат данъчните им задължения през март. Смята се, че мярката ще засегне около 500 хил. души, а стойността й е около 450 млн. евро.

4. За самонаетите лица и едноличните търговци всички данъчни задължения се отлагат с 4 месеца.

5. Допълнителни 1,8 млрд. евро ще бъдат усвоени веднага от специалния европейски фонд за укрепване на ликвидността, заетостта и доходите на работещите.

6. От 24 процента на 6 процента се намалява до края на годината ДДС върху маските, ръкавиците, дезинфектантите, кърпичките, сапуна и изобщо върху хигиенните и защитните продукти.Същото се отнася до етиловия спирт, който се използва за производството на дезинфектанти.

7. Дружествата, които прекратяват дейността си, ще внасят през март и април 60 процента от наема за помещенията си. Същото ще се отнася и до основното жилище на работещите. За 4 месеца се отлагат и вноските за погасяване на просрочени данъчни задължения.

8. Запазва се съществуващият режим за данъка върху недвижимите имоти, като новите данъчни оценки ще влязат в сила от следващата година.

9. Независимият орган за публичните приходи ще пристъпи към незабавно изплащане на всички просрочени задължения на държавата към дружества и физически лица.

10. Облекченията от страна на банките и съответните мерки за фирмите ще се отнасят и до физически лица. Предвиждат се финансови инструменти за укрепване на ликвидността на фирмите. Гръцкият банков съюз ще определи банковите трансакции, за които не се изисква физическо присъствие с цел защита на банковите служители и на клиентите. И накрая, предприемат се мерки за защита на фондовия пазар.