Аварийни ВиК екипи от страната отиват в Перник за отстраняване на аварии

След въвеждането на режим на водата в града всекидневно има по 15 нови аварии

Новини
14:56 - 13 Декември 2019
1061
Аварийни ВиК екипи от страната отиват в Перник за отстраняване на аварии

Аварийни ВиК екипи от страната идват в Перник, за да окажат съдействие при отстраняване на аварии, съобщи пресцентърът на областната администрация. Първи днес е пристигнал помощен екип от "ВиК" ЕООД Благоевград, заедно с налична техника, информира БТА.

Това е една от краткосрочните мерки и най-бързият временен вариант за справяне със загубите на ценния воден ресурс, с която Съюзът на ВиК операторите ще подпомогне водоснабдителното дружество в Перник. Очаква се по два екипа от различни области на страната ежедневно да оказват техническо съдействие в работния процес.

Прокуристът на "ВиК" ООД Перник Камен Каменов е съобщил, че освен от Благоевград, с логистична помощ ще се включат и аварийни групи от Стара Загора и Враца.

Ако има грешка в управлението на процеса от ВиК дружеството, чийто принципал е МРРБ, респективно министърът, то аз бих го отчела като забавяне на процеса за въвеждане на воден режим и стопиране на водата към промишлеността, за да се съхрани водният ресурс за по-дълго време, коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред журналисти в парламента.

Поводът е постановление на Окръжната прокуратура в Перник, според което министрите на регионалното развитие и на околната среда и водите имат вина с бездействието си за водната криза в града. Нямам документа, който е постановила прокуратурата в Перник, каза Аврамова и посочи, че цялата документация е изпратена в Специализираната прокуратура. Не мога да коментирам документ, който не съм виждала, добави тя.

Междувременно днес Регионалната здравна инспекция съобщи, че за периода 9 декември -13 декември са взети 42 проби от водопроводната мрежа на Перник и населени места, захранвани от язовир "Студена". Всички проби отговарят по контролираните физико-химични и микробиологични показатели.

Водният обем на язовир "Студена" продължава да спада и днес е 4 230 000 куб.м при капацитет 25 519 100 куб.м.