290 литра в секунда от „Студена” отиват за индустриалната зона на Перник

Спирателният кран за „Стомана Индъстри“ не работи, а предприятията гълтат 40% от водата за града

Новини
18:10 - 12 Декември 2019
5716
290 литра в секунда от „Студена” отиват за индустриалната зона на Перник

Скандално разкритие за източване на водата на Перник по време на водния режим разкрива доклад, направен от експерти на „Софийска вода“ в периода 25 – 28 ноември 2019 г. Докладът е изискан от председателя на Общински съвет - Перник Димитър Колев, пише „За Перник”.

В доклада софиянци посочват скандални факти около водния режим на Перник и източването на водата на перничани.

Става ясно, че водата към Индустриалната зона на Перник и предприятията там, включително „Стомана Индъстри“, не е могла въобще да бъде спряна, защото спирателният кран не работи. Така към индустриалната зона отивали 290 литра в секунда, а това било 40% от водата на перничани, въпреки водния режим.

Председателят на Общински съвет - Перник Димитър Колев поиска експерти на "Софийска вода" да разберат къде се губи водата на перничани

В доклада пише:

При оглед на терен беше констатирано, че спирателната арматура, която е необходима за прилагане на режима в част от територията /връзката между Клон 1 и Клон 2 в индустриалната зона на град Перник/, не е изправна и практически водоподаването към индустриалните предприятия не може да бъде ограничавано.

Съгласно данни от ВиК – ООД град Перник около 290 л/сек се подават към индустриалната зона посредством Клон 2 и тези количества представляват над 40% от цялото количество вода, подавано към територията на град Перник.

Констатирано беше и отклонение от магистралния водопровод от ПСПВ към напорен резервоар Могиличе за „Стомана Индъстри”, което е в двора на индустриалното предприятие и не се ограничава по време на изпълнение на режима.

Водопроводно отклонение за „Стомана Индъстри“, съгласно представените данни в анализа на "Софийска вода"

Освен това в доклада на експертите на „Софийска вода” пише още, че пернишкото дружество разполага с 6 екипа за отстраняване на аварии, като вследствие прекъсването и възстановяването на водоподаването, поради въвеждане на режим на водата, екипите са претоварени от увеличаването на броя на възникващите аварии.

Дружеството не разполага със свои екипи за откриване на скрити течове и разчита на външна организация за откриването им.

Припомняме, че преди дни министърът на околната среда и водите Нено Димов предупреди, че огромна част от водата на Перник (а и в други региони в страната) се губи заради амортизираната и повредена инфраструктура.