Удължават бедственото положение в Перник

Доставят над 110 тона бутилирана питейна вода в пострадалия град

Новини
09:08 - 27 Декември 2019
1609
Удължават бедственото положение в Перник

"Ще предложа бедственото положение да бъде продължено". Това каза пред БНР кметът на Перник Станислав Владимиров преди заседанието на кризисния щаб в града.

Той уточни, че предстои още много работа и няма как то да бъде отменено. По думите му предстои ремонт на двете пречиствателни станции, предстои и изпомпване на вода чрез сондажи от карстовите извори и пещерите около язовир "Студена".

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Владимиров заяви още:

"Ще предложа да започна подмяна на ВиК мрежата от държавната фирма "Монтажи", за да можем да избегнем по-голямо изпитание и евентуална катастрофа, защото рискът от примесване на водопроводната мрежа с води, които не отговарят на нужното качество, е изключително голям".

Кметът на Перник обясни, че по естествени, природни пречени има приток на вода в язовира в последните дни.

Според него основната вина за водната криза е на ВиК дружеството в града, защото то прави ежедневни наблюдения на нивото на язовир "Студена", то управлява водните ресурси и подава тази информация на кмета и на областния управител. Той заяви, че очаква прокуратурата да си свърши работата по случая.

По думите на Владимиров помпената пречиствателна станция не може да смогне да пречисти водата, тъй като тя се замътява заради ниското ниво на водата в язовира и притока в него от последните дни. Той уточни, че заради това е имало проблеми с водоподаването в голяма част от Перник.

Освен доставянето на питейна вода в Перник, е необходимо доставянето на вода за санитарно-битовите нужди, за да не се допусне разпространението на зараза. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". Днес до обяд се очакват още 110-115 тона бутилирана питейна вода, каза още Николов. Той разясни какви са неотложните мерки, които се предприемат в Перник.

"На първо място - пречиствателната станция, да бъде осигурена нейната функционалност. На второ място - повече вода в чашата на язовир "Студена". Това може да стане по 3 начина - освен Владайския канал, който вече доставя допълнителни количества вода, да се възстанови Палакарийския канал - изключително много се възлага на тези дейности. И накрая - да се реализира т.нар. план "Русев" - черпене на вода от карстови пещери", каза Николов. 

Николай Николов заяви, че затруднения ще има месеци напред. Крайният резултат ще се почувства след година и половина - две, прогнозира той.