Австралия и Китай работят за подобравяне на военната комуникация

Свят
17:21 - 17 Юни 2024
956
Австралия и Китай работят за подобравяне на военната комуникация

Австралия и Китай ще предприемат стъпки за подобряване на военната комуникация, за да избегнат инциденти, каза премиерът Антъни Албанезе след среща с премиера Ли Цян в понеделник, при първото посещение в страната на китайски премиер от седем години, предава "Ройтерс".

Посещението на Ли бележи стабилизиране на отношенията между съюзника на САЩ в областта на сигурността и втората по големина икономика в света.

"Една от много практичните мерки, за които говорихме, беше подобряването на комуникацията между военните, за да се избегнат инциденти", каза Албанезе пред репортери в Канбера след срещата.

При инцидент миналия месец самолет на китайските военновъздушни сили изтреля ракети близо до австралийски отбранителен хеликоптер в международното въздушно пространство над Жълто море, което Австралия описа като опасно сблъскване.

Това беше вторият отбранителен инцидент за шест месеца, който помрачи нарастващото сближаване между двете страни след години на обтегнати отношения.

Албанезе каза пред репортери, че е "повдигнал нашите въпроси в Тихия океан", препратка към загрижеността на Канбера относно нарастващите амбиции на Пекин за сигурността на близките тихоокеански острови, както и случая с родения в Китай австралийски писател Янг Хенгджун , който получи условна смъртна присъда от съд в Пекин.

"Този ​​диалог ни позволи да изградим по-задълбочено осъзнаване на нашите съответни интереси", каза Албанезе по-рано, отбелязвайки, че Австралия и Китай имат допълващи се икономики и общи интереси в справянето с изменението на климата.

Ли каза пред репортери, че лидерите са провели "откровена, задълбочена и ползотворна среща и са постигнали много консенсус".

Двете страни ще разширят сътрудничеството си в енергетиката и минното дело, а Китай ще включи Австралия в своята програма за премахване на визите, добави той.

"И двамата подчертахме важността на поддържането на комуникация и координация, за да защитим заедно мира и просперитета в региона и извън него", каза той.