Австралия и Нова Зеландия със споразумение за военно сътрудничество

Свят
11:30 - 18 Април 2023
1309
Австралия и Нова Зеландия със споразумение за военно сътрудничество

Австралия и Нова Зеландия обявиха днес планове армиите им да осъществяват по-тясно сътрудничество в момент, когато Нова Зелнадия търси помощ от по-големия си съсед за реорганизация на своята армия, която е недоокомплектована, предаде Ройтерс.

Планът, наречен АНЗАК по името на съвместните сили от периода на Първата световна война, цели да подобри оперативната съвместимост на армиите на двете държави чрез по-тясно сътрудничество в сферата на обучението, способностите, бойната готовност и личния състав. Една от областите на сътрудничество ще бъде подготовката на специалните сили.

Планът ще подкрепи също участието в обща програма на американската, британската, канадската, австралийската и новозеландската армия, както и споразумение за военна стандартизцация между тях, наред с вече съществуващия алианс "Пет очи" между петте държави, пише БТА.

"Като близки съседи и съюзници, споделяме съвместния ангажимент да подкрепяме сигурността един на друг ... и да запазим споделена ангажираност към сигурността и стабилността на нашия регион", каза началникът на генералния щаб на новозеландската армия генерал-майор Джон Бозуел.

Обявяването на инициативата идва в момент на повишено геополитическо напрежение в Тихия океан, посочва Ройтерс.