Австралия няма да провежда референдум за република

Страната за последен път проведе референдум по въпроса през 1999 г.

Свят
11:20 - 12 Септември 2022
1400
Австралия няма да провежда референдум за република

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе обяви, че сега не е моментът за промяна - след като по-рано самият той положи основите за републикански референдум дали да стане република, съобщи ITV.

Албанезе, който започна да подготвя австралийците за дебат за това да стане република след победата си на изборите през май, каза в неделя, че сега е моментът да се отдаде почит на живота на кралица Елизабет II.

Той даде приоритет на отношенията на страната с местните австралийци.

Той каза, че няма да проведе референдум дали Австралия да стане република през първия си мандат - който продължава три години.

"Мисля, че важното е да отбележа момента, в който се намираме сега, и това е момент на размисъл за един необикновен живот, каза той. Конституционната промяна, която ясно идентифицирах през този мандат на парламента, е признаването на хората от първите нации в нашата конституция. Нашата конституция е актът за раждане на нашата нация и тази нация не е започнала през 1788 г., а датира от поне 65 000 години назад."

Албанезе, който описва себе си като първия кандидат с неангло-келтско име, който се кандидатира за министър-председател през 121-те години, откакто службата съществува, създаде нова длъжност на помощник-министър на републиката и назначи Мат Тисълтуейт за ролята през юни.

Тисълтуейт каза, че няма да има промяна, докато кралицата е още жива. По време на дългото си управление кралицата се свързва с Австралия по начини, по които никой монарх преди нея не е правил.

Австралия за последен път проведе референдум по въпроса през 1999 г. и избра кралицата да остане държавен глава с малка разлика.

Последните години от управлението на кралицата обаче предизвикаха въпроси за бъдещето на монархията в няколко държави от Британската общност.