Австралия обяви война и на електронните цигари

Страната има един от най-строгите закони срещу тютюнопушенето в света

Свят
13:28 - 02 Май 2023
1657
Австралия обяви война и на електронните цигари

Австралия забрани употребата на електронни цигари за развлечение и затегна други аспекти на законите за електронните цигари, съобщава "Ройтерс".

Това са най-драстичните мерки на страната срещу тютюневата индустрия от повече от десетилетие, които целят спиране на тревожното нарастване на употребата на електронни цигари сред младежите.

Правителството има за цел да забрани всички електронни цигари за еднократна употреба, които често са с плодови вкусове, да забрани вноса на изпарители без лекарско предписание и да ограничи нивата на никотин, като се стреми да ограничи продажбата на вейпъри, така че употребата им да бъде ограничена до подпомагане на пушачите да се откажат от пушенето.

"Както направиха с пушенето, големите компании за производство на цигари пуснаха друг продукт, който води до пристрастяване, опаковаха го в лъскава опаковка и добавиха аромати, за да създадат ново поколение никотинови наркомани", заяви здравният министър Марк Бътлър.

Новите правила предвиждат устройствата за вейпинг да се продават само в аптеките и да се изисква опаковка като при фармацевтични продукти.

Вейпингът, който се счита за по-безопасна алтернатива на пушенето на конвенционални цигари и се смята за полезен за подпомагане на пушачите да се откажат от тютюнопушенето, се състои в нагряване на течност с никотин в електронна цигара и превръщането ѝ в пара, която потребителите вдишват.

Проучванията обаче сочат, че е възможно да се стигне до дългосрочни вреди и пристрастяване при употребата на електронни цигари.

По думи на Бътлър използването на е-цигари се е превърнало в развлекателен продукт в Австралия, продаван предимно на тийнейджъри и млади хора, които е три пъти по-вероятно да започнат да пушат.

"Това е продукт, насочен към нашите деца, продаван заедно с близалки и шоколади. Вейпингът вече се е превърнал в номер едно по отношение на поведението в средните училища. И вече се разпространява и в началните училища", предупреди министърът.

Лекарите подкрепиха мерките срещу използването на е-цигари, но настояха правителството да направи повече, за да ограничи броя на младите хора, които използват тези продукти.

Прочуване от миналата година показва, че около 22% от австралийците между 18 и 24-годшна възраст са използвали електронна цигара или устройство за изпаряване поне веднъж.

Въпреки че в Австралия се изисква рецепта за закупуване на устройствата за изпаряване на никотин, процъфтяващият нелегален пазар означава, че те са лесно достъпни и без нея.

Федералният бюджет, който се очаква да бъде представен следващата седмица, ще включва 234 млн. австралийски долара за мерки за защита от вредата, причинени от тютюна и вейпинга.

Австралия има един от най-строгите закони срещу тютюнопушенето в света. През 2012 г. тя стана първата държава, която принуди производителите на цигари да се откажат от различните, цветни и привличащи вниманието опаковки на своите продукти и да продават цигарите в еднакви, ненатрапващи се кутии.

Бътлър посочи, че през следващите три години данъкът върху цигарите ще бъде увеличаван с по 5% годишно в опит за ограничаване на продажбите.