Австралия одобри ваксината на „Пфайзер”

Държавата си поставя за цел да приключи с ваксинирането до октомври

Свят
15:47 - 25 Януари 2021
827
Австралия одобри ваксината на „Пфайзер”

Австралийски регулатор одобри за използване в страната на първата ваксина срещу коронавирус. Имунизацията ще започне от следващия месец, информира АП.

Одобрената ваксина на „Пфайзер” – „Бионтех” ще бъде прилагана при всички на възраст над 16 г. Първи ще бъдат ваксинирани обитателите и работниците в домовете за възрастни хора, здравните лица и други работници.

Премиерът на Австралия Скот Морисън приветства развитието. Той коментира, че страната е една от първите в света, която завърши всеобхватен процес за официално одобряване на ваксина, а не просто гарантиране на спешно одобрение.

Австралия има споразумение да получи 10 милиона дози от ваксината на „Пфайзер” и опция да закупи още, ако има достатъчно запаси.

Здравният министър Грег Хънт заяви, че държавата като цяло си е осигурила 140 милиона ваксини, един от най-високите проценти на глава от населението по света. От тях 53,8 милиона ще дойдат от „АстраЗенека” и Оксфордския университет. 50 милиона от тях ще бъдат произведени в Австралия.

Държавата си поставя за цел да приключи с ваксинирането до октомври. В 26-милионната държава има по-малко от 30 000 случая на коронавирус и малко над 900 починали.