Австралия се съмнява , че новият COVID щам е по-заразен

Много европейски страни забраниха полетите от Обединеното кралство

Свят
11:20 - 21 Декември 2020
2491
Австралия се съмнява, че новият COVID щам е по-заразен

Заразени с новия щам на коронавируса (COVID-19), който предизвика хаос във Великобритания, са били открити в малък брой в Австралия, но министърът на здравеопазването на страната Грег Хънт подчерта, че не планира да следва други страни в спирането на полети от Великобритания, информира "Гардиън".

Британският премиер Борис Джонсън коментира вчера, че "няма доказателства", че щамът е причинил по-тежко заболяване или по-висока смъртност, но "изглежда се предава значително по-лесно". Това накара много европейски страни, включително Ирландия, Италия, Франция, Германия, Белгия, Нидерландия, Швейцария, България и др. да забранят полетите от Обединеното кралство.

Хънт заяви пред репортери, че австралийската система за карантина на хотелите, при която пристигащите от чужбина влизат в задължителна 14-дневна контролирана карантина в специализирани хотели, означавала, че Австралия няма да прави същото.

"Едно от нещата в Европа е, че те не са приели подобна (хотелска карантина) система", отбеляза Хънт.

От своя страна главният здравен инспектор на Австралия проф. Пол Кели посочи, че британският щам, известен като мутация N501Y, трябва да бъде поставен в контекст.

"Има хиляди мутации на този конкретен нов коронавирус", обясни Кели и добави: "Няма категорични доказателства, че това е значителна промяна. В последно време има повече предаване в югоизточната част на Великобритания и това може да е свързано с вируса. Инфекциозният агент се е променил малко, но много хора са се придвижвали в Югоизточна Англия до неотдавнашната блокада. Освен това е зима." 

"Що се отнася до това, което това означава за хората, идващи от Обединеното кралство, всички, които идват от Великобритания, отиват в 14-дневна карантина в хотел", отбеляза още Кели. 

Доц. Линда Селви, лекар и епидемиолог по инфекциозни болести в Университета на Куинсланд, обясни, че макар карантинната система да не е доказала 100% безопасност при спиране на предаването, "тя все още до голяма степен защитава общността".

"Освен това е много вероятно новият щам да се е разпространил извън Обединеното кралство, особено след като други страни не правят същото количество геномно секвениране, както в Обединеното кралство", посочи тя.

Главният здравен инспектор на щата Нов Южен Уелс д-р Кери Чант потвърди днес, че е установено, че "няколко завърнали се от Обединеното кралство пътници" са носители на щама N501Y. Но тя каза, че настоящата обезпокоителна зараза в Нов Южен Уелс, засягаща северните плажове и известна като клъстер Авалон, е различен щам от този, който причинява хаос във Великобритания.

Доцентът в Института Кърби към Университета на Нов Южен Уелс д-р Стюарт Тървил каза, че болниците "Уестмийд" и "Принцът на Уелс" в Нов Южен Уелс са направили секвенция на клъстера на северните плажове и са установили, че той "не прилича на британския щам".

От своя страна заместник главният здравен инспектор на щата Виктория проф. Алън Ченг коментира, че не е ясно дали британският щам е наистина по-заразен. Може да изглежда, че се разпространява по-бързо поради множество причини, отбеляза той.

"Например, това може да е просто щамът, който е участвал в свръхразпространително събитие или се е разпространил в част от страната, където ограниченията са по-малко строги или по-малко спазвани", поясни Ченг и допълни: "По-високите вирусни натоварвания могат да отразяват засичането по-рано по време на заболяването."

Той каза, че австралийските здравни власти "следят отблизо нещата". Ченг посочи, че също така не е ясно дали мутацията N501Y ще окаже влияние върху ефикасността на ваксината. Всички ваксини са насочени към шипа на протеина на вируса, а Ченг обясни, че мутацията е засегнала мястото на свързване на шипа на протеина.

"Но са необходими допълнителни проучвания, за да се види дали това влияе върху това как имунната система разпознава вируса след имунизация", изтъква той и добавя: "Едно нещо, за което трябва да се внимава, е, ако хората, които преди това са били заразени, се заразят отново с този щам. Все още не съм виждал информации за това."

Селви се съгласи, че макар да има някои доказателства, които показват, че британският щам е по-заразен от другите щамове, "доказателствата все още са доста ограничени".

"Струва си да се отбележи, че в Обединеното кралство, и в частност в Лондон, имаше много малко ограничения за движенията на хората, въпреки че има висока честота на COVID-19", подчерта тя и посочи: "Следователно е трудно да се разбере дали вирусът е по-заразен или дали е свързан с поведението на отделните хора."

Като се има предвид, че Обединеното кралство вече е започнало да ваксинира здравни работници с ваксината на „Пфайзер” и предвид високата честота на случаите в тази страна, може да е възможно в рамките на няколко месеца да разберем дали ваксината е ефективна срещу новия щам, каза още Селви.

"Без съмнение служителите в областта на общественото здравеопазване ще следят това много внимателно. Ако се окаже, че ваксината не е толкова ефективна срещу този щам, колкото срещу други щамове на вируса, то би било възможно да се модифицира ваксината на „Пфайзер” доста лесно, като се има предвид, че тя включва трансфер на генетична информация, известна като и РНК", коментира ученият. 

Най-добрата защита срещу щама е същата като срещу други щамове: социално дистанциране, носене на маски на места с много хора и хигиена на ръцете, отбеляза тя.