Австралия разкритукува Хонконг за преследването на активисти

Свят
15:43 - 05 Юли 2023
1329
Австралия разкритукува Хонконг за преследването на активисти

Австралийският премиер Антъни Албанезе разкритикува властите в Хонконг за преследването на двама продемократични активисти, които живеят в Австралия, пише "Вашингтон Таймс". Той направи изявлението вчера.

По думите му правителството му е загрижено и разочаровано от властите в Хонконг, които са издали заповеди за арест на австралийския гражданин Кевин Ям и постоянно пребиваващия в Австралия Тед Хуи.

"Казах, че ще си сътрудничим с Китай, където можем. Но ще се разминаваме там, където трябва. А ние не сме съгласни с тези действия на Китай", каза Албанезе пред австралийската телевизия ABC.

Освен това той изрази несъгласието си с Китай относно задържането на австралийската журналистка Чен Лей, като каза че тя е държана "без подходящ процес". Тя беше арестувана на на 5 февруари 2021 г., след което беше изправена пред съда през март миналата година по обвинения за нарушаване на националната сигурност.

Припомняме, че преди това лидерът на Хонконг Джон Лий обяви, че осем продемократични активисти, които сега живеят в Съединените щати, Великобритания, Канада и Австралия, ще бъдат преследвани доживот за предполагаеми нарушения на националната сигурност.

Хонконгската полиция призна, че няма да може да арестува осемте, ако останат в чужбина.

Правителствата на САЩ и Великобритания също разкритикуваха този ход, като оспориха извънтериториалното прилагане на Закона за националната сигурност на Хонконг. САЩ заявиха, че това бележи опасен прецедент, който застрашава човешките права, а Великобритания заяви, че няма да толерира опитите на Китай да сплашва и заглушава хората в чужбина.

В отговор Джон Лий настоя, че извънтериториалната власт съществува в законите за сигурност на много страни. По думите му правителството му не би се повлияло от коментари на задгранични служители и политици.