Австрия дава на Чехия 30 хиляди дози от ваксина срещу COVID-19

Актуални новини
18:24 - 02 Април 2021
3843
Австрия дава на Чехия 30 хиляди дози от ваксина срещу COVID-19

Австрия ще отпусне на Чехия 30 хиляди дози от ваксина срещу COVID-19, обяви днес канцеларията на австрийския премиер Себастиан Курц, предаде Ройтерс.

В съобщението се посочва, че това е проява на солидарност, тъй като Виена смята, че ЕС не е помогнал достатъчно на Прага при разпределението на 10-те милиона дози от ваксината на "Пфайзер/Бионтех", които ще бъдат доставени през второто тримесечие на ЕС. От това количество 2,85 милиона дози, наричани "ваксини на солидарност", ще бъдат разпределени между нуждаещите се България, Естония, Латвия, Словакия и Хърватия.

Австрия заяви снощи, че за нея е "неразбираемо" защо Чехия, която е тежко засегната от опасния британски щам, не е получила повече дози. "Ние ще помогнем на Чехия с 30 хиляди дози от ваксината и смятаме за много положително това, което чухме - че и други европейски страни са готови да направят същото. Не можем да приемем, че една от съседните на нас страни е пренебрегната", се казва в днешното съобщение на офиса на австрийския премиер.

Себастиан Курц е обект на критики от опозицията в своята страна заради неуспеха му да издейства толкова ваксини, колкото се полагат по схемата на ЕС. Австрия не успя и с опита да получи повече дози от редовния си дял на глава от населението.