Австрия на нож с южноафриканския щам

По данни на СЗО досега са регистрирани над 475 000 заразявания с корнавирус

Свят
15:42 - 11 Март 2021
4376
Австрия на нож с южноафриканския щам

Австрия предприема амбициозна кампания за ваксиниране на жителите на район, тежко засегнат от открития най-напред в Република Южна Африка вариант на коронавируса, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Австрийската агенция по печата (АПА).

Този ход е част от изследователски проект в областта на ваксинациите.
Близо 48 500 от общо 64 000 души, имащи право да се ваксинират в окръг Швац на провинция Тирол, са се записали за имунизация. Кампанията започва днес.
Здравният министър Рудолф Аншобер каза, че ще бъде предложена ваксинация на всички хора на възраст от 16 години нагоре.
Ситуацията в Швац, където живеят около 84 000 души, буди тревога от няколко седмици. Според данни от миналата седмица в окръга са били регистрирани 66 от общо 88 активни потвърдени случая на по-заразния щам в провинцията.
Тази разновидност на коронавируса предизвиква особено безпокойство поради съмнения дали всички налични в момента ваксини са напълно ефективни срещу нея.
При обявяването на ваксинационния план миналата седмица канцлерът Себастиан Курц заяви, че това е "възможност за ликвидиране на този щам в окръг Швац".
Окръгът е получил от Европейския съюз специална пратка от 100 000 дози от ваксината на „Пфайзер/Бионтех”.
По данни на Световната здравна организация (СЗО) в Австрия досега са регистрирани над 475 000 заразявания с корнавирус и близо 8600 смъртни случая. В почти 9-милионната страна до момента са поставени над 650 000 ваксинни дози.