Австрия затвори банка, в която 9,9% има Цветелина Бориславова

Властите отнеха лиценза на тайнствената Euram Bank заради неизпълнение на мерки срещу прането на пари

Ексклузивно
17:35 - 17 Октомври 2024 (обновена)
9831
Австрия затвори банка, в която 9,9% има Цветелина Бориславова

Австрийският финансов надзор затвори малката частна банка European American Investment Bank AG (Euram Bank) в сряда следобед с незабавно действие. Причината – неизпълнение на критериите и подозрение в пране на пари, непрозрачност на акционерите и нарушаване на банковите правила.

В разследване на австрийското списание „Профил“ от 2022 г., когато банката за първи път попада под мушката на надзора, става ясно и че един от 12-те мистериозни собственици на трезора е Цветелина Бориславова. В съобщенията на медиите днес, две години по-късно, имена не се съобщават, но се говори за „една от най-богатите българки“, която продължава да има 9,9% от акциите в банката.

Според австрийския закон акционери с под 10% от акциите не подлежат на проверка от надзора и не се изисква изрично разрешение за участие в банковата собственост. Собствениците на Euram Bank са 12, като 11 от тях държат до максимум 9,9%.

Euram Bank е проверявана от 2022 г. насам и не успява да изпълни изискванията на закона, нито пък да обясни някои от действията си.

Фойето в централния офис на банката във Виена. Тя е била "специална банка" и до нея достъп са имали малко, но все изключително богати хора

Акционерите на банката се събраха в ранния следобед във вторник на извънредно общо събрание, за да вземат решение за увеличаване на капитала с поне 25 млн. евро. Събранието на собствениците, което в крайна сметка продължи около 3 часа, не беше обаче по техен избор. Австрийският орган за финансов надзор (FMA) го наложи на банката с предизвестие, като ѝ нареди да увеличи собствения си капитал с поне 25 млн. евро и да го осъществи в срок от 14 дни. Или - ако това не се осъществи - да вземе решение за прекратяване на дейността на финансовата институция и да я ликвидира сама.

Увеличението на капитала не се получи, собствениците не успяха да съберат необходимите суми, а на сцената не се появи бял рицар, което означава, че никой инвеститор не желае да инвестира в банката в краткосрочен план.

Затова беше взето решение банката да се самоликвидира. Акционерите възложиха на Управителния съвет да направи всичко възможно, за да осигури ликвидацията на банката, чието седалище се намира в двореца „Шоттенринг“ в центъра на Виена. Сега обаче и това ще се окаже невъзможно.

След това решение нещата отиват към по-лошо: в сряда вечерта FMA забрани на банката да продължи да извършва своите бизнес операции, което е свързано с официално замразяване на плащанията. FМА обяви това в съобщение за пресата в сряда следобед.

Следователно банката вече не може да извършва абсолютно никакви плащания - и сега се налага да се намеси схемата за гарантиране на депозитите. Съгласно закона тя прави това за гарантираните депозити, т.е. депозити до 100 000 евро, като разплащателни сметки, сметки за заплати, студентски и пенсионни сметки или депозити в спестовни книжки и спестовни сметки. В изключителни случаи се покриват и депозити в размер до 500 000 евро. Освен това досегашният администратор на банката Герхард Конезни е назначен за правителствен комисар. В този конкретен случай 37,6 млн. евро са покрити от гаранцията по депозитите.

По досегашните отчети излиза, че ще трябва да бъдат компенсирани 757 клиенти, чиито депозити възлизат общо на около 276 млн. евро. Това означава, че много от клиентите ще претърпят сериозни загуби, тъй като явно влоговете са по-големи от границата от 100 000 евро, която се възстановява от банковия фонд. Остатъкът от парите няма да може да се върне на вложителите с по-големи депозити. 

Според източник на Lupa.bg, сред хората, които ще загубят сериозни суми са и двама български олигарси, които са имали деозирани по над 10 милиона евро в трезора. Не е ясно дали те имат връзка с един от акционерите на банката Цветелина Бориславова.

 С това се слага край на кратката история на банката, която е основана през 1999 г. и чийто бизнес модел и поведение от години се оценяват много скептично от банковия надзор. Банката, която извършва голяма част от дейността си с чуждестранни връзки и чуждестранни клиенти, беше обвинена в нарушаване на правилата за предотвратяване на изпирането на пари и борбата с тероризма. Тя нямаше и служители, отговарящи за изпирането на пари, тъй като кандидатите не бяха преминали необходимия тест за годност. Финансовата институция се защити срещу обвиненията, но в крайна сметка това не помогна. От началото на тази година Euram Bank вече няма право да извършва никаква нова дейност, а през август FMA назначи временен управител на банката, който трябва да одобрява всички сделки на Управителния съвет.

Според прессъобщението на FMA неуспешното увеличение на капитала и липсата на надежден план за планираната самоликвидация са причините за предприетите сега мерки. Икономическата ситуация се дължи, от една страна, на „сериозни недостатъци в предотвратяването на изпирането на пари“, което е предизвикало забраната за извършване на нова дейност, а от друга - на голямата необходимост от корекции на стойността на кредитите.

European American Investment Bank AG, накратко Euram, е една от последните частни банки в страната и е най-младата. Нейните корени водят началото си от 90-те години на ХХ век, а в сегашния си вид съществува едва от 2006 г. Подобно на други частни банки, Euram управлява клиентски активи (1,2 млрд. в края на 2021 г.) с около 40 служители и организира финансиране, предимно в сектора на недвижимите имоти. 

Според говорител на австрийската национална банка, транзакциите на Euram с акционери и изпълнителни органи „отдавна са във фокуса на австрийския надзор“ и поради това банката е станала обект на „съответно засилени надзорни дейности с внимателно наблюдение и по-подробна отчетност“.

Не е лесно да се отговори на въпроса кой притежава банката, защото търсенето на действителните собственици завършва с непрозрачни дружества със специална цел с адреси в Кипър, Малта, остров Ман и Обединените арабски емирства.

До края на 90-те години на ХХ в. Euram Bank се нарича Privat-und Investmentbank AG и е дъщерно дружество на Bank Winter, преди група „частни инвеститори от САЩ и Великобритания“ да купи малката банка и да я преименува, както съобщава в. "Ди Пресе" през ноември 1999 г. Дори и тогава тези международни инвеститори не се появяват публично. Формално всички акции на банката първоначално се държат от дружество, базирано на холандския карибски остров Кюрасао, преди да бъдат прехвърлени на Euram Holding AG във Виена. Това дружество и до днес е единственият акционер на Euram Bank.

От това ниво нататък нещата се усложняват. Euram Holding има 12 признати акционери, но очевидно не всички от тях искат да бъдат известни.

Основният акционер на холдинга, а следователно и на банката, е нейният главен изпълнителен директор Манфред Хубер, който се появява в борда още през 1999 г., първоначално като упълномощено лице, от 2004 г. като главен изпълнителен директор, а от 2013 г. - като председател на Изпълнителния съвет. Според списъците на акционерите, които сп. „Профил“ публикува през 2022 г., Хубер притежава 11,77% от Euram Holding. Следователно той е и единственият инвеститор, който подлежи на режима на контрол на собствеността на FMA.

Осовният акционер в Euram bank е Манфред Хубер. Той е и изпълнителен директор на трезора

Има две германски дружества със седалище в Щутгарт, които притежават съответно 9и 9,9 % от холдинга и се представляват на общите събрания от базирания в Щутгарт адвокат Петер Мазер. Мазер е и председател на надзорния съвет на Euram Bank.

Две офшорни дружества, Dragos Capital Investment Holding Limited в Малта и Aravinia Holdings Limited в Кипър, притежават съответно още 9 и 9,9 процента. Дружеството в Малта има управляващ директор с адрес в Истанбул. Очевидно тя споделя по-голямата част от акциите с член на семейството си, като и двамата притежават германски паспорти. Зад кипърската структура стои британски бизнесмен със седалище в Дубай. Адресът му е апартамент в богаташкия анклав Палм Джумерия, а според профила му в Linkedin той се интересува от инвестиции в технологичния и имотния сектор, пише сп. „Профил“.

Други 19,8 % се държат с равни дялове от P One Investments FZE, която може да бъде открита чрез пощенска кутия в Обединените арабски емирства, и British-Austrian Holdings Limited със седалище на остров Ман, чийто управляващ директор е британски адвокат на име Томас Кацуба фон Урбиш, който живее в Монако.

„Други 9,9 % са собственост на българка, която е много известна в родината си - и не само защото някога е имала връзка с бившия български министър-председател Бойко Борисов: предприемачът Цветелина Бориславова, най-богатата жена в България, има дял в Българо-американската кредитна банка в родината си, наред с други бизнеси“, пише списанието.

Останалите 20,7 % са поделени между трима австрийци и един германец, включително дългогодишен бизнес партньор на собственика „Щрабах“ - Нематолах Фарохния, който притежава 9,97 % от Euram Holding чрез долноавстрийско дружество с ограничена отговорност. 

Интересно е да се отбележи, че банка, наречена Европейско-американска инвестиционна банка, също предлага своя уебсайт и комуникация на руски език. Защо?