Автомобилният концерн „ Даймлер“ спира даренията за партии

Компанията пренасочва средства към образованието, екологията, науката и културата

Новини
21:26 - 22 Април 2019
1506
Автомобилният концерн „Даймлер“ спира даренията за партии

Автомобилният концерн "Даймлер" изненадващо зачеркна всички средства, предназначени за дарения на политическите партии. Решението е на Управителния съвет на компанията, чиято най-известна марка е „Мерцедес“. През миналата година „Даймлер“ е предоставил 320 000 евро на четирите най-значими партии в Германия, информира БНТ.

Отношенията между автомобилостроителите и политиката във Федералната република напоследък са в криза. Не на последно място и заради твърдите решения, свързани с т.нар. газов скандал, но и заради суровите екологични цели. В тази ситуация се вписва решението на „Даймлер“ да зачеркне даренията за всички партии. Повече от две десетилетия концернът е заделял големи суми за партиите и те можеха да разчитат на тях. Най-много средства миналата година са получили управляващите Християн-демократичен съюз и социалдемократите - по 100 000 евро.

От тази година това перо от бюджета Даймлер ще се пренасочи към проекти в областта на образованието, екологията, науката, културата и изкуството. Решението е взето независимо от актуалните политически и икономически събития, твърди говорител на концерна и отхвърля обвързаност с дизеловия скандал